איזה דוח רמי הוציא לנו! תראו מה קרה:
היעילות עמדה על 17% הרבעון, לא משהו, אך היו רבעונים גרועים יותר. רמי יודע להסתובב סביב 16%, אבל העלו מיסים בשנים האחרונות. מהגרפים מטה תוכלו לראות שהיעילות לא טובה כפי שהיתה בעבר אך היא איננה במגמת עליה ברורה, במיוחד אם משווים את היעילות לזו של המתחרים. כמו כן המכירות לחנויות זהות עלו בשיעור של 2.1%, לעומת שופרסל למשל שבה המכירות בחנויות זהות ירדו בשיעור של 3.5%.
אז מה קרה בכל אופן? הירידה בשוליים הגולמיים ממש רצחה את הדוח הזה. השוליים הגולמיים ירדו ב 0.8% לרמה הנמוכה אי פעם!
אישית, אני מאוד אהבתי את הדוח ואני אני מאוד אוהב לראות את המגמה. עסקי הליבה לא נפגעו כלל, בדיוק כפי שאמרתי שיקרה בעבר. בעבר כבר אמרתי שכאשר רמי לוי יהיה פחות רווחי, הגדולות יהיו עמוק בהפסד. והנה – ראו את שופרסל, הרווח התפעולי שלה שלילי כבר שני רבעונים ברציפות. בל נשכח שלשופרסל יש גם חובות, כך שהרווח הנקי עמוק, עמוק לתוך האדום. שחיקה בשוליים הגולמיים של השחקן עם המחירים הנמוכים ביותר, אומרת שהמתחרים סובלים, מאוד.
הנה כתבה מהבוקר. "חשש מקריסה" – זה כבר משהו שלא ראינו בעיתון הרבה זמן! אני כתבתי על זה כבר בעבר הרחוק, לא צריך להיות גאון כדי להבין לאן דברים הולכים כאשר יש הרחבת שטחי מסחר בשוק שבו יש שחקן אחד או שניים יעילים מאוד וכל האחרים לא מתקרבים לקרסוליו אפילו. כתבתי על זה כאן בתחילת שנת 2012:
אם שופרסל תמשיך בקצב הזה עוד מספר שנים, אולי אפילו עד 2015, לא מן הנמנע שנקבל את קלאב מרקט סרט ההמשך. נחכה ונראה.
בנוסף, לאחר מכן כתבתי כאן (גם בשנת 2012):
לדעתי, בזמן הקרוב תהיה מלחמת מחירים בדומה לזו שהיתה בשנת 2006 שהובילה לקריסת קלאב מרקט, ואז "תשקוט הארץ 6 שנים" נוספות. פתיחת שטחי המסחר המוגברת תלחץ מאוד את השחקנים הלא יעילים, השמנים והממונפים, כדוגמאת מגה ושופרסל, ותתן מקום לקטנים, הגמישים והנזילים לפרוש את סניפיהם – בינהם גם רמי לוי. התוצאה הזמנית עשויה לא להיות נעימה בצורה של שחיקת מארג'ינים (גולמיים בעיקר) ואפילו גם תפעוליים (ברשתות עם ירידה במכירות בחנויות זהות), שתתבטא בירידה בכדאיות בעסק. הירידה הזו תוביל לאחת משתי תוצאות:
1. צמצום הדרגתי בשטחי המסחר על ידי סגירת סניפים של הרשתות הלא יעילות
2. קריסה בשטחי המסחר שתגרם על ידי קריסה של רשת גדולה
אני אוהב ללכת אחורנית ולראות אם מה שאמרתי היה נכון. אז אפשר לראות שבדיוק מה שאמרתי קורה – היעילות לא נפגעה, המכירות בחנויות זהות עולות, והמארג'ינים הגולמיים נפגעים. פרט לכך, גם התוצאות החלו לקרות – מס' 1 כבר קורה – מגה ושופרסל סוגרות סניפים. השאלה היא – האם מס' 2 יקרה? התשובה היא, לדעתי, שכן – זה מה שיקרה. אחת מהרשתות הגדולות בארץ בעוד שנה שנתיים מהיום לא תהיה כפי שאתם מכירים אותה – היא תקרוס / תימכר / תיסגר / תעבור לפורמט שונה מהותית מהיום.
אחד הדברים היפים בעסקי הקמעונאות הוא שאתה יכול לראות שנים, שנים קדימה. זה לא קשה. לא צריך להיות גאון. הסייקל העסקי מסתובב לאט לאט, ממש כמו התנגשות רכבות אבל בהילוך איטי, ולכן גם קל להגיב ולעשות כסף. כל מה שצריך הוא להמר על השחקן היעיל ביותר. לדעתי, הסייקל מתחיל להסתובב שוב. אני חושב שבשנה-שנתיים הקרובות יהיה מאוד מעניין בעולם הקמעונאות.
שכר מינימום
אם כבר מדברים על יעילות, למי שלא בעניינים, ישנן קריאות להעלות את שכר המינימום. רמי לוי אף הביע את דעתו בנושא. עכשיו כולם בלחץ וכל הפופוליסטים צועקים: "רמי לוי מעסיק את העובדים שלו בשכר מינימום!" "אם יעלו את שכר המינימום, רמי לוי יסבול, היעילות שלו תרד והוא יקרוס!" "כל המודל הזה של רמי לוי מבוסס על לעשוק את העובדים שלו!"
האמנם?
אין צל של ספק שאם שכר המינימום יעלה הרווחיות של רמי לוי תיפגע. אך הוא יכול להעביר את חלק מהעלות שלו לקונים שלו. תראו את מעגל הקסמים של הפופוליזם: מיסים עקיפים גבוהים על עסקים -> יוקר המחיה עולה -> מעלים את שכר המינימום כדי לעזור להתמודד עם יוקר המחיה-> יוקר המחיה עולה. אחח תמיד אפשר לסמוך על הפוליטיקאים שלנו.
יבוא אדם חכם וישאל: "אסף, למה אתה חושב שרמי יוכל להעלות את המחירים בסופר? אולי הוא יספוג את כל העליה?" תשובה פשוטה לי אליו: יתכן שזה מה שיקרה, אבל לאחר שתעיינו במה שכתוב מטה, תבינו שכנראה אם שכר המינימום יעלה, כמעט בטוח שרשת קמעונאות בישראל תקרוס. ואז המחירים יעלו. הנה:
מהדוח של רמי לוי לשנת 2013 (מאז לא נפתחו המון סניפים ולא השתנתה מצבת העובדים מהותית):
אאוטץ'….
נו אז מי "עושק" יותר אנשים על ידי העסקתם בשכר מינימום? למי גברת שלי יחימוביץ' צריכה להיטפל יותר?
אם שכר המינימום יעלה במעל 20% כפי שמתכוונים המחוקקים הפופוליסטים שלנו, שופרסל תצטרך להתמודד עם בור של 160 מיליון שקל שיפער לה בדוח רווח והפסד, וזאת כאשר היא כבר היום מפסידה תפעולית!!! רמי לוי יחטוף זבנג של 16-17 מיליון שקל, לא נורא מאוד. הוא עדיין יהיה רווחי, נקי, במספר תלת ספרתי של מיליונים. אנקדוטה קטנה – עם הפסד תפעולי של 160 מיליון שקל ומעלה שופרסל תעבור למצב של שריפת מזומן כבדה. כמה זמן, לדעתכם, שופרסל תוכל לשרוד מבלי להעלות מחירים? לדעתי מדובר בחודשים ספורים. אחריה יזנב רמי כמובן. אז כאשר שופרסל תעלה את המחירים ב 1.45% כדי לסתור את העליה בשכר המינימום, רמי לוי יעלה את המחירים גם כן ב 1.45%. שופרסל תחזור להיות מאופסת בשורת הרווח התפעולי (והפסדית רווח נקי) ורמי לוי יוסיף לרווח התפעולי שלו כמעט 60 מיליון שקל!
אגב, במשוואה הזו, מגה כנראה כבר לא תתקיים. הם לא מפרסמים את הרגישות לשכר המינימום כמו חבריהם, אבל בדוח 20f שלהם הם מציינים שהם מאוד רגישים לשכר המינימום.
מזמן לא עדכנתי את הגרפים של רמי לוי, הנה הם בפרספקטיבה רחבה יותר. הפעם הוספתי "עדכון אוטומטי" כך שהגרפים יתעדכנו בכל פעם שאעדכן את המקור, מבלי שאצטרך לעדכן את הפוסט (אם זה יעבוד ותהיה לי סבלנות לעדכן את המקור, לא מבטיח). אפשר לראות בבירור שאמנם הרווחיות נפגעה, אבל הליבה עוד עובדת ופועמת, בדיוק כמו פעם, וזה מה שחשוב!
היעילות של רמי לוי אל מול שופרסל וויקטורי:
הגידול בהכנסות מאז תחילת 2008:
אפשר לראות שהסניפים של רמי הולכים וגדלים:
אפשר לראות שהמכירות למטר גדלות אך לא בקצב של פעם:
גילוי נאות – נכון לתאריך הפוסט אין לי או לשותפות אותה אני מנהל אחזקה באף אחת מהמניות המדוברות