לפני מספר חודשים החלה ירידה תלולה במחירי המניה של רמי לוי. כפי שכולכם יודעים, אני עוקב ומשקיע בחברה כבר מספר שנים. ברוב השנים היא הניבה לי רק נחת, אך לאחרונה הירידה התלולה במחיר שלחה אותי לבדק בית.
- צמצום הדרגתי בשטחי המסחר על ידי סגירת סניפים של הרשתות הלא יעילות
- קריסה בשטחי המסחר שתגרם על ידי קריסה של רשת גדולה
ארצה לדבר על שני פרמטרים בעסק, על אחד דיברתי בעבר ואחד מעט מפתיע שלמדתי עליו בעזרת יניב.
אסטרטגיה
לדעתי, האסטרטגיה ששופרסל נוקטת בה היא שגויה. די ברור שהיא לא יכולה לנצח בקרב ושהיא נגררת למלחמה. זה דומה מאוד לקרבות בין חברות התעופה באירופה כאשר Ryan Air נכנסה, כולם רצו להוכיח שהם יותר זולים. היום, כולם יודעים שאין יותר זול מ Ryan Air. בזמנו, דלתא ועוד חברות שמנות ניסו להתחרות בשחקן היעיל הזה והוא פשוט שבר להם את האף. מהר מאוד הם ירדו מהעץ שעלו עליו והחלו —- לבדל את עצמם. המטרה היא לא להראות שאתה הכי יעיל כאשר די ברור שאתה לא, אם אתה לא יכול לנצח בקרב הספציפי הזה – אל תיכנס אליו מלכתחילה. דלתא עברה לשווק נוחות של טיסה ושירות, כמו שצריך, וראיין אייר נשארה עם הזול והפשוט. גם כאן זה צריך להיות העניין- שופרסל צריכה לשווק נוחות של קניה ולא זול. היא לא יכולה לנצח במגרש הזה.
פיקח יוצא מבור שחכם לא היה נכנס אליו מלכתחילה, שמעתם שופרסל? נקווה שתהיו לפחות פיקחים.
יעילות
נזכור שהעסק יעיל יותר ככל שהיחס נמוך יותר:
באותו הרבעון, היעילות של שופרסל (לפני עלויות מימון) היו 24.2% מהמכירות, ו 32.9% מעלות המכר.
באותו הרבעון, היעילות של צים שווק מהמכירות היתה 19.17%, מעלות המכר 24.8% (בנטרול תנודות בנדל"ן להשקעה).
באותו הרבעון, היעילות של ויקטורי מהמכירות היתה 19.4%, מעלות המכר 25.33%.
לא בדקתי את מגה כי שם אין הפרדה מגזרית, אך התוצאות בבדיקה כזו אינן מעניינות – די ברור שמגה השחקן החלש בסקטור.
וכי למה? ערכתי ניסוי מחשבתי עם חברי. חברי אמרו לי – מה הבעיה של שופרסל "לשחוט" את רמי לוי, כמו שנאמר בכתבה בגלובס – עליה פשוט לפתוח 10 סניפים ליד הסניפים שלו ולהוריד מחירים. לה יש מעל 200 סניפים, לו יש רק 23. אך המחשבה הזו לא נכונה כלל. 10 סניפים מפסידים ליד רמי לוי יכולים לבלוע את כל הרווח של הרשת. לדוגמא, נניח ששופרסל פתחה סניף בגודל 3000 מ"ר שמוכר 35,000 ש"ח למ"ר (ממוצע גס לסקטור הבי דיסקאונט בשופרסל) ליד סניף של רמי לוי. כלומר הסניף מוכר כ 105 מיליון שקל בשנה. נניח ששופרסל יורדת למחירים של רמי לוי, כלומר לאיזור 22% שוליים גולמיים נכון לתקופה הנוכחית. זה אומר איבוד של 4.5% ברווח התפעולי יחסית למכירות. כיום, הרווח התפעולי של שופרסל, בניטרול פעילות הנדלן, היא 2.25% מהמכירות. כלומר שבתקופה רגילה הסניף הזה היה מרוויח 2.36 מיליון שקל רווח תפעולי בשנה. היות והוא מתחרה ברמי לוי, נוריד 4.5% מהרווח התפעולי ונגיע לרווח תפעולי של מינוס 2.25%, או הפסד תפעולי של 2.36 מיליון שקל בשנה. זאת רק אם דורשים השוואה של המחירים בשופרסל לרמי לוי. כלומר ששופרסל עובדת בהפסד תפעולי עוד לפני שרמי לוי החל להלחם. בואו לא נשכח שלשופרסל יש גם התחייבויות ריבית.
עכשיו נניח שיש 10 סניפים כאלה. זאת אומרת, שאם שופרסל פתחה 10 סניפים כאלה, הרווח שלה ירד ב 2.36 מיליון שקל כפול 10 כפול 2 (כי קודם היא היתה מרוויחה את הכסף הזה, ועכשיו היא מפסידה אותו). כלומר שעכשיו הרווח התפעולי שלה יהיה נמוך ב 47 מיליון שקל בשנה, רק בגלל 10 הסניפים האלה. ברבעון, ההפסד יהיה כמעט 12 מיליון שקל.
מה היה הרווח התפעולי של שופרסל ברבעון האחרון? נו? נחשו. טוב לא אמתח אתכם – הוא היה 71 מיליון שקל, כאשר 8 מיליון הגיעו מהנדל"ן, כלומר שהסקטור הקמעונאי הניב רק 63 מיליון שקל רווח תפעולי. אחרי הפעלה של הטקטיקה הזו, שופרסל תרויח ברבעון 59 מיליון שקל תפעולי, כולל הנדלן, עוד לפני שרמי לוי השיב מלחמה שערה. כלומר ש 10 סניפים הורידו לנו את הרווח התפעולי ב 17%. זו דוגמא איך 10 סניפים יבלעו נתח שמן מהרווח של הרשת, עוד לפני שהמתחרה נכנס בכלל לזירה. בהנחות טיפה יותר אגרסיביות, כמו ירידה של עוד 4% בשוליים הגולמים, כאשר שני השחקנים עוברים למכור באיזור 18% רווח גולמי (אזכיר שבכתבה מדובר על מספר לא מועט של מוצרים שנמכרים בהפסד גולמי) – נקבל ש 10 הסניפים האלו שואבים 33% מהרווח של הרשת, כולל הנדל"ן. כן כן, רק 10 סניפים. מה יקרה אם ילחמו עם רמי לוי ב 20 מקומות? אשאיר לכם לחשב לבד.
סיפור חדש ומפתיע
משהו חדש שגיליתי לאחרונה בעזרת יניב – שיפתיע גם את זקני השבט.
הנה הפחת של רמי לוי מדו"ח 2011:
מה רואים?
נסתכל על מכונות וציוד: בפתיחת השנה לרמי היו 51,660 אלפי ש"ח במכונות וציוד, ובסוף השנה 65,161 אלפי ש"ח. בממוצע היו לו במהלך השנה 58,410 אלפי ש"ח מכונות וציוד. על הסכום הזה, רמי רשם 7,190 אלפי ש"ח פחת, או בערך 12.3% פחת.
עתה נסתכל על שיפורים במושכר: בתחילת השנה היו לרמי לוי 81,522 אלפי ש"ח שיפורים במושכר, בסוף השנה 118,047 אלפי ש"ח. בממוצע במהלך השנה: 99,784 אלפי ש"ח. על הסכום הזה, רמי רשם 8,667 אלפי ש"ח פחת, או 8.7% פחת.
עתה נתבונן בשופרסל:
בשופרסל היות ואין שינויים גדולים בין תחילת השנה לסופה, נשתמש בפשטות בערך בתחילת השנה.
בשופרסל, ציוד ומתקנים בתחילת השנה היה 2,170 מיליון ש"ח, ועל הסכום הזה נרשמו 137 מיליון שקל פחת, או 6.3%. אצל רמי לוי זה היה 12.3%.
בשופרסל, שיפורים במושכר בתחילת השנה היו 1,160 מיליוני ש"ח, ועל הסכום הזה נרשמו 61 מליון שקל פחת, או 5.2%. אצל רמי לוי זה היה 8.7%.
אם ניקח את הציוד והמתקנים ונשווה את שיעור הפחת לזה של רמי לוי, נקבל שהפחת היה אמור להיות גבוה בלא פחות מ 130 מיליון שקל (!).
ההפרש בשיפורים במושכר יכול להגיע למעל 35 מיליון שקל (!).
בסך הכל מעל 165 מיליון שקל ! אבל…. כל הרווח הנקי של שופרסל לשנת 2011, היה רק… 276 מיליון שקל… אז מה קורה פה?
מסתבר, שכבר בשנת 2011, רמי לוי ושופרסל הרוויחו בדיוק אותו הדבר, רמי עם 22 סניפים, שופרסל עם 269 סניפים פעילים.
אם זה לא מדהים, אני לא יודע מה כן.
עריכה: יש אי דיוק בחישוב – הנה פוסט בנושא.