טבע – איפה הפופוליסטים?

By | 04/08/2017

שאלה שעלתה בדיון ביננו, בצוות עדן, נראה מה אתם חושבים.

בשנת 2011, שנת "המחאה החברתית" – התחילה מגמה (או אולי בעצם רק עלתה ממש לתודעה) של לרדת על בעלי הון כאלה ואחרים. במקרה של ישראל בעלי ההון לא פעם עשו טעויות עסקיות ענקיות, שלא לומר מטומטמות, אבל אלה עדיין טעויות עסקיות – טעויות עסקיות "שעלו לכולנו מיליארדים" לדידי רולניק. מה לעשות, כשהגאות עולה כולם מרוויחים וכשהמים נסוגים רואים מי שוחה עירום, ותמיד יהיה מישהו כזה. תמיד יהיה הטמבל התורן.

נדמה לי שכתבתי זאת פעם על דפי הבלוג, אבל כל התספורות כולן, של כל הטייקונים לאורך כל עידן התספורות, מחוברות יחד, עלו לציבור כנראה פחות מ 0.1% מתיק החסכון שלו. פרוש על נניח חמש או שבע שנים, מדובר על פרומילים. אבל הן עשו רעש כמו אחוזים שלמים – החל ממחנק אשראי, שינויי מדיניות של בנק ישראל, שינויי חקיקה – שינויים שלדעתי ישפיעו (לרעה) פי כמה מאשר הנזק שעשו הטייקונים עם התספורות שלהם.

אבל עיתונים הם מפעלים עסקיים גם כן, ורולניק לא יכול למכור עוד גליונות בלי לתת לפישמן או תשובה או לבייב או דנקנר או _____ (השלם את שם הטייקון המועדף עליך) מכה מתחת לחגורה, לזעוק חמס ולשפוך דליים של דיו על אם יקחו לו את הבית או לא יקחו את הבית, כאילו זה משנה במאומה את יכולת החזר החוב – לדעתי זה רק מעין סיפוק של יצר נקם פרימיטיבי.

אני לא מסנגר על הטייקונים, להפך. אני חושב שרובם עשה טעיות שהבן שלי, בן 4, לא היה עושה, וגם אני השתלחתי בדנקנר והרבה הרבה לפני (בתגובות) שהוא נפל. כשהכל עולה ואתה ממונף פי 10, ברור שתהיה מליארדר, השאלה היא אם יהיה לך מספיק זמן ושכל לצאת כשהמסיבה תיגמר. במקרים שמולנו – די ברור שלא. יש אחרים שכמובן לא שמענו עליהם – כמו נתן חץ, שם אפשר לראות שניהול אחראי שורד משברים. אך הנקודה היא שהם אכן היו מטומטמים, אבל צריך לשים את זה בפרופורציה – זו היתה טעות עסקית – בין אם בגלל תמריץ לא נכון, חוק לא נכון, חוסר מזל או סתם מנהל טיפש, וגם אם יש ספק בנושא הטעות העסקית ונניח שהיתה רשלנות פושעת – הדברים האלה הם באמת בשוליים – הם קטנים מכדי להשפיע למי מאיתנו על הפנסיות.

בקיצור – לדעתי העיסוק האובססיבי בטייקונים, בנפילות שלהם ובבתים או במכוניות שלהם הוא לדעתי האח הגדול של העיתונות העסקית, מעין תוכנית ריאליטי שנועדה לספק יצרי נקם ויצרים פרימיטיביים אחרים, למכור עיתונים ולמכור לוקשים לציבור. סוג של "מגש הכסף" – בליל של קשקושים. בלי אנשים שיקחו סיכון עסקי המשק בישראל יתקע, לכן חשוב שאנשים ידעו לקחת סיכון, גם מי שמקים סטארטאפ לוקח סיכון. חשוב שאנשים יתעשרו – חשוב שיהיה דחף להרוויח כסף, להסתכן, ליצור עסקים. חשוב שידעו גם להתמנף, אשראי הוא חלק מהעולם העסקי, וגם, אבוי – להכשל. כן כן, כשלון עסקי זה חלק מהחבילה, למען האמת רוב העסקים נכשלים. עם כל זאת, צריך לזכור שתמיד יהיה איזה טייקון שעמד אחרון בתור כשאלוהים חילק שכל או שפשוט היה לו חוסר מזל – והוא יפול. זו דרכו של עולם העסקים, מי כמוני יודע. אני השלמתי עם זאת. בעולם העסקים אל תהיה צודק, היה חכם.

שאלה לפופוליסטים

אך לא בכדי לדון בהשקפתי על עניין אובססיית הטייקונים נתכנסנו כאן היום. רציתי להפנות שאלה לרולניק ולכל שאר הפופוליסטים – שאלה פשוטה וקצרה – מה עם טבע? כן כן, טבע. "מניית העם". למה לא לדון כמה טבע "עלתה לציבור"? אם יש קרן פנסיה שלא מחזיקה טבע אני צנצנת, מה גם שהיא כוכבת במדד ת"א 25 לשעבר ות"א 35 היום.

טבע ירדה מ 70 דולר למניה ל 20 דולר היום. אני מכיר את הסיפור שם לא רע כי היא עמדה לנו על המדף להשקעה (לא השקענו, בדיוק בגלל מה שקורה ביומיים האחרונים). כמה כסף "הציבור" איבד בגלל טבע? למה לא נשאלת השאלה הזו? אז אני אומר לכם. טבע מחקה משוויה 57 מיליארד דולר או 200 מיליארד שקל לפי שע"ח של היום. אם נלך לפי בית שמאי, נגיד שחלק גדול ממחזיקי המניות של טבע הם משקיעים זרים, אז נניח שישראלים מחזיקים בפנסיות שלהם ובחסכונות רק 25% ממניות טבע. כלומר, החוסכים איבדו 50 מיליארד שקל בגלל הבלגן בטבע. 50 מיליארד שקל!!

לדעתי כל התספורות של הטייקונים כולן, יחד, עלו לציבור סביב 7-10 מיליארד שקל. לא חישבתי זאת, פשוט הלכתי לאתר של שלי יחימוביץ', אם המספר כתוב שם הוא לפחות מדוייק אם לא מוטה מעלה. המספר גם נשמע לי נכון – למשל דלק נדל"ן, אחת התספורות העמוקות ביותר, היתה על סכום של 1.4 מיליארד שקל. אגב, סתם כדי לסבר את האוזן, תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור הוא סביב 3.5 טריליון שקל. כלומר גדול פי 2000 מההסדר של דלק נדלן.

מכאן שהסאגה בטבע עלתה יותר מפי 5 מכל התספורות של כל הטייקונים יחד מאז שנת 2008. וכל זאת בשנה-שנה וחצי. למה לא מעלים את המנכ"ל שקנה את אקטביס, ארז ויגודמן, על המוקד? למה לא צולבים את הדירקטורים? מה, שם הכל נופת צופים? בואו ניזכר. כמעט כל התנהלות טבע בשנים האחרונות היתה כתוצאה מאגו ואינטרסים וכל מיני מרעין בישין שהמחיר המשולם תפס מקום משני והקשר בינן לבין כלכלה מקרי בהחלט.

האם בטבע לא היו את כל המרכיבים של "הטייקונים"? התמנפות עד לצוואר שניה לפני שהסייקל הכלכלי מסתובב (במקרה של הגנריקה), למנכ"ל אין אחזקה משמעותית במניה, (אז בעצם הוא שיחק עם כספים של אחרים, לא?), התנהלות רשלנית של ההנהלה, מה לא. למשל, למה ויגודמן קנה את אקטביס? האם לא היה שם איזשהו אלמנט שנועד בכדי לשמור על טבע עצמאית ובכך לשמור על כסאו במרום החברה? מה עם הדיקרטורים? איך אישרו רכישה בכזה סכום מופרז? איך טבע הצליחה להשמיד כל כך הרבה ערך בזמן כל כך קצר?

ועיקר הפוסט: איפה אתם, האדונים הפופוליסטים? למה אתם לא נכנסים לויגודמן הביתה וכותבים באיזו מכונית הוא נוסע? למה אתם לא נכנסים באמאמאמא שלו? למה אתם לא שמים תמונות של הדירקטורים בפוזות של פוטו רצח וכותבים כמה כל אחד מהם הוא פושע נגד האנושות? למה אתם עושים איפה ואיפה? אם פופוליסטים, אז עד הסוף, לא?

אני לא מצפה לתשובה כמובן, זו סתם שאלה מעניינת שבאה לשים דברים בפרופורציה, שהרי הנזק שגרמה טבע גדול פי כמה מכל תספורות הטייקונים יחד. כנראה שזו עוד תזכורת שהעיתונות מתמקדת בשולי השוליים, הדברים הכי תפלים והכי לא חשובים ומציגה אותם בתור העיקר. לכן אנשים חושבים שלבקר בישראל זה מסוכן, לכן אנשים בטוחים שרע בארץ, ולכן אנשים בטוחים שהטייקונים הפסידו להם סכום משמעותי של כסף ושהבית של טייקון X יעזור להחזיר חוב כזה או אחר.

נקודה למחשבה.