סופו של טריידר?

By | 23/05/2012

לאור המצב הקשה באידיבי עברתי מעט על הדוחות. נתקלתי שם בכל מיני פסקאות שהעלו חיוך על פני. חשבתי לשתף את הקוראים:

סניפט נחמד מהדוח של אידיבי לרבעון השני 2008:

בחודש יולי 2008 החליט דירקטוריון כור להגדיל את מסגרת סכום ההשקעה של כור במניות קרדיט סוויס לסכום כולל של עד 3 מיליארד ש"ח. ביצוע ההשקעה ייעשה תוך ניצול הזדמנויות רכישה ומכירה, בשים לב למצב השווקים ועל פי הערכותיה ושיקול דעתה של הנהלת כור מעת לעת. בחודשים יולי ואוגוסט 2008 ביצעה כור רכישות נוספות ומכירות של מניות קרדיט סוויס. בהתייחס למכירות האמורות תרשום כור ברבעון השלישי של שנת 2008 רווח של כ- 208 מיליון ש"ח.

איך בדיוק "השקעה" ורכישות ומכירות בתוך חודשיים מתיישבים יחד? מה השתנה בחודשיים האלה בקרדיט סוויס פרט למחיר המניה?

סניפט נוסף מהדוח של הרבעון השני של 2009:
תחומי פעילות (המשך)
– השקעה בקרפור – בחודש יוני 2009 אישר דירקטוריון כור לבצע השקעה במסגרת סכום כולל של עד 3.5 מיליארד ש"ח במניותיה של Carrefour SA ("קרפור"), חברה צרפתית שהינה הקמעונאית הגדולה באירופה והשניה בגודלה בעולם ומניותיה נסחרות בבורסת Euronext בפריז. כור הודיעה כי תבצע את ההשקעה במניות קרפור תוך ניצול הזדמנויות קניה ומכירה, בשים לב למצב השווקים ועל פי הערכותיה מעת לעת, וכי אין ודאות לגבי היקף ההשקעה. בקשר עם ההשקעה האמורה, הגיעה כור להבנה עקרונית עם HSBC לפיה, כפוף לחתימה על הסכם מחייב, יעמיד לה הבנק מסגרת אשראי יעודית מסוג recourse בהיקף כולל של עד 300 מיליון יורו לצורך רכישת מניות קרפור. ככל שכור תעשה שימוש באשראי האמור, היא תעמיד סכומים בשיעור דומה ממקורותיה שלה. השימוש במסגרת האשראי והשקעת כור במניות קרפור תלויים במספר תנאים, כולל בהערכותיה של כור לגבי ההתפתחויות בשווקים.

מהדוח השנתי של כור ל 2008:

בהמשך להחלטת דירקטוריון החברה לבצע השקעה במניות סחירות של מוסדות פיננסיים אירופאים, ביצעה החברה במהלך השנה פעולות רכישה ומכירה במניות קרדיט סוויס ("Credit Suisse Group AG"), אשר בגינן רשמה כור בשנת 2008 רווח של כ- 575 מיליון ש"ח. במהלך הרבעון הרביעי השקיעה כור בקרדיט סוויס סכום כולל של כ- 1.2 מיליארד פרנק שוויצרי. בעקבות מהלך זה ורכישות נוספות, הגיעה אחזקת כור ביום 31 בדצמבר 2008 לשיעור של 3.4% ממניות קרדיט סוויס, בעלות של כ- 4.35 מיליארד ש"ח. נכון למועד דוח זה מחזיקה כור כ- 39 מיליון מניות של קרדיט סוויס המהוות כ 3.35% מהון מניותיה של קרדיט סוויס, בעלות של כ- 4.41 מיליארד ש"ח.

שוב מגוחך, ממתי קונים ומוכרים מניה במהלך השנה? ועוד בסכומים בגובה הבית?

כמו שאמרתי כבר בעבר באחת התגובות, מנתח טכני בגודל הזה זה פשוט מגוחך. כבר ראיתי "טריידרים" בחיי, אבל להמר על הבית במניה שאינה בתחום ההיכרות שלך, במדינה אחרת, ולקחת הלוואות פי כמה מההון העצמי שלך בשביל ה"טרייד" הזה, זה פשוט מגוחך.

כמו רבים וטובים לפניו, נוחי נכנע לכוח הכבידה. נוחי נוכח לדעת שטריידינג זה תמיד משחק סכום שלילי, אחרי עמלות, במקרה הטוב. מדוע אנשים חושבים שבמסחר אפשר לנצח את הרנדומליות? וגם אם כן באופן פלאי, מדוע טריידר מסויים חושב שהוא בהכרח חכם יותר ממיליונים אחרים שמנסים לעשות בדיוק אותו הדבר ומצויידים הרבה יותר טוב ממנו במחשבים חדישים ואלגוריתמים חדישים? נכון שכולנו מיוחדים, אבל זה לא מספיק בשביל להצליח לאורך זמן. גם ברונו איקסיל שהפסיד לג'יי פי מורגן הרבה יותר ממה שהרויח לאורך 10 השנים האחרונות במכה אחת, מוכיח את הטענה. הוא ועוד אלפי ואולי עשרות אלפי הסיפורים האחרים. זה אף פעם לא נגמר טוב.

אבל אני משוחד – כמו שאומרים – אחרי שנחשפת ל Value Investing, אתה לא מבין בכלל איך אפשר להשקיע אחרת, כל הדברים האחרים נראים כמו הימורים (נעזוב את העובדה שהתוחלת שלהם מראה בבירור שהם הימורים נטו). אני גם לא אומר בפה מלא מה אני חושב על algo-trading, כדי לא להרגיז חלק מהקוראים. אני רק אומר שאני לא מאמין שאפשר לעשות כסף מאוויר, מי שחושב אחרת, שידע שככה נוצרו כל הבועות האחרונות. אגב, אפשר לראות את זה בבירור בסרט: "The Inside Job" שראיתי לאחרונה, סרט נחמד (אבל מוטה משהו).

אני מניח שנוחי היה מוחק את ההון העצמי של אידיבי ועוד קצת רק עם קרדיט סוויס, אבל לצערו הוא נכנס לסערה המושלמת – תקפו גם את סלקום וגם את שופרסל. דברים שלדעתי אגב, איש עסקים חריף היה רואה מבעוד מועד. אומרים שוורן באפט תמיד חושב על catastrophic damage ולכן אינו לוקח הימור שיכול להרוס אותו, אני חושב שבמקרה של נוחי זה לא המצב. אולי לכן לא מעט אנשי עסקים מפורסמים בארץ לא ממש מצליחים בחוצלארץ – אולי זה פשוט אומר שהמינוף הכתיר אותם, ועכשיו המינוף עורף את ראשיהם.

הנה כתבה מדה-מרקר שממש מסכמת את מה שאני חושב על הסאגה הזו, אבל בהרבה יותר עדינות.

Print Friendly, PDF & Email