כמה אש קיבלתי על כל מה שקשור בביטקוין. בזמנו אמרתי שאני מאמין שרבים הסיכויים של הביטקוין לשרוד מאשר להיעלם, ומה שיקבע בסופו של יום אם הביטקוין ישאר איתנו או יתחפף לו לעולם הבא הוא מספר העסקים שמשתמשים בו. בינתיים נראה שהסיכויים של מר ביטקוין לשרוד השתפרו פלאים בחודשים האחרונים. מעל חצי שנה עברה מאז הפוסט על הביטקוין, ובכן, נראה שיותר ויותר עסקים מקבילים ביטקוין. בישראל, בזמנו, לפני חצי שנה, היו רק 29 עסקים שמקבלים ביטקוין. כיום יש כבר 56 (לפחות לפי קוינמאפ, שהוא כמובן מקור מידע לא מחייב). 56 זהו מספר שעודנו צנוע, אך אם המגמה היא הכפלה בכל חצי שנה, תוך מספר שנים רוב העסקים בישראל יקבלו ביטקוין. אך זה לא הכל, המשיכו לקרוא מטה ואולי תופתעו.
פרספקטיבה על הבועות
הרבה אנשים מתמקדים בביטקויין כאשר המחיר שלו נע מעלה או מטה בחדות ולרוב צווחים "בועה, בועה!". הם צודקים, יש בועה, ויש גם התרסקות אחריה. המחיר זע בחדות, אין צל של ספק. אך אם נפריד את תנודות המחיר מהרעיון נראה שהרעיון עודנו טוב, שריר וקיים. אגב, לאחרונה המחיר מפגין יציבות יחסית, אך כמובן יציבות רחוקה ממה שדרוש ממטבע בוגר (לדעתי גם לשם נגיע).
בשביל שיהיה מעניין הנה מבט על הבועות של הביטקויין בשנתיים האחרונות. בכל בועה הגיע הביטקוין לשיא וירד 50% מערכו לאחריה:
די קשה לראות את הבועות, אז הוספתי לכם סקאלה לוגריתמית, שם קל לראות את הנפילות של 50% בערך. שימו לב שירידה של 50% בסקאלה לוגריתמית נראית תמיד קטנה (כי זו רק חזקה אחת של שתיים…):
בזמנו טענתי שלא יתכן שלא יהיו בועות במשהו שעובר צמיחה כה מהירה – זה אך טבעי כאשר מקבלים סחורה / מטבע / חיה חדשה. במיוחד אם היא בנויה על אינפורמציה – הסיפור מקבל תאוצה. גם בשוק המניות יש בועות, אך איטיות יותר – ולמרות זאת אנו רואים שקצב הבועות מאיץ עם קצב האינפורמציה, זהו טבע הדברים. לכן כשאומרים לי שהביטקוין הוא בועה ומשווים אותו לכל מיני בועות החל מבועת הצבעונים בהולנד דרך בועות משונות בסין ועד בועת הדוט קום – אני לא מתרגש – כי אני יודע שהם צודקים, וגם אני צודק. ההבדל הוא שאני צודק בטווח הארוך (כנראה, ימים יגידו, לדעתי הסבירות גבוה מ 80%) והם צודקים בטווח הקצר, כפי שאפשר לראות שהם צדקו שלוש פעמים בשנתיים האחרונות, והביטקויין לא נעלם – ההפך. ולמרות הכל, נוע תנוע.
כמה מילים על פרטיות
כשהיינו באמריקה, אני יניב ונתי, נהגנו להזמין מלון בעיר שאליה רצינו לנסוע ביום שלפני. באחת הערים היו 7 מלונות של Marriott. הזמנו אחד מהם. ביום למחרת, כשכוונתי את ה GPS למלון, מתוך עצלנות כתבתי רק: "Marriott" ואות אחת משם העיר. הפלא ופלא: לא רק שה GPS (של גוגל) ידע מייד לאיזו עיר אני מתכוון (למרות שהיינו מרוחקים ממנה מאות קילומטרים), הוא גם ידע לאיזה מלון אני רוצה להגיע בעיר ומייד כיוון אותי למלון שהזמנו, למרות שהיו 7 מאריוטים באותה עיר! הסיפור חזר גם בכל מה שנוגע לטיסות שלנו – גוגל ידע בדיוק לאן אנו טסים ומתי, מאיזה גייט הטיסה יוצאת ועוד. אני בטוח שחלק מזה הוא לשם נוחיות ונובע מכך שגוגל קורא את המיילים שלי ומשתף את המידע הזה על גבי כל האפליקציות של גוגל. אבל תארו לכם מצב שבו אתם רוצים לנסוע מבלי שאף אחד ידע, גם לא דוד גוגל?
אבא שלי אמר לי פעם שאין כזה דבר "חינם". אז איך זה שהכל חינם באינטרנט? ג'ימייל? וייבר? וואטסטפ? פייסבוק? הכל חינם כי אתם משלמים בפרטיות שלכם, זהו הכסף האינטרנטי החדש. לדעתי רק בגלל זה ביטקוין יצליח – כי בעתיד הוא יהיה הדרך היחידה להסתיר משהו, אפילו קטן.
הפתעה נעימה שקיבלתי היום
פעם רק שירותים שקשורים לפרטיות היו מקבלים ביטקוין, כמו למשל VPN או אפילו ספקי אינטרנט ובהם השתמשו בעיקר פריקים של פרטיות. אך עם זאת, בזמן האחרון אני רואה מגמה ברורה ומובהקת של שירותים שהם מיינסטרים לחלוטין שמתחילים להשתמש במטבע. למשל, כשרציתי להזמין מלון עכשיו, באקספדיה, תראו במה נתקלתי:
מסתבר שאפשר לשלם בביטקוין באקספדיה! הנה כתבה בנושא. אני אוטוטו טס לחו"ל, אני אשלם בביטקוין ואדווח. נראה לי שזו תהיה חוויה חדשה.
מה שברור לי שבעולם של מיסים עולים, ממשלות שמנסות לעשות (אי) צדק חברתי, מנסות להעלים את השימוש במזומן ואת האנונימיות, אווירה כוללת שבה הצלחה ועושר הם אות קלון (פוסט בדרך) ועשירים הם הנרצעים החדשים, עידן שבו חוסר הפרטיות הולך ומתגבר ואח גדול שמסתכל ומסכל תנועות של הון (מישהו אמר FATCA?) – לביטקוין תהיה רוח גבית חזקה.
גילוי נאות: לעבדכם הנאמן יש ביטקויונים (יהיו לו קצת פחות לאחר שישלם על המלון). קניית ביטקויינים היא איננה השקעה אלא ספקולציה. אינני בר סמכא בנושא או בכל נושא. יש לקרוא הפטור מאחריות.