שורטים.
יש כאלה שאוהבים אותם, יש כאלה ששונאים אותם. אני יכול לומר שאני באמצע. מה שכן, זו חיה שונה לגמרי מאשר לונגים. אמנם המשפט נשמע בנאלי, אך ההשלכות של ביצוע שורטים פותחות את התיק "לכאפות" ממקומות שקשה בכלל לדמיין, הרבה מעבר ל- "לונג עם סימן מינוס לפני".
אתן דוגמא – לפני מעל שנה ביצענו שורט על 914 – אנחוי קונץ' – ענקית המלט בסין. בדיוק היום אגב, לדעתי, התזה מתחילה להתגשם. אבל אנו כבר לא בשורט עליה. מדוע אתם שואלים? הסיבה היא שגם בענקית כמו 914, התקשר אלינו הברוקר שלנו ואמר לנו: "חברים, אין לי מניות להשאלה יותר. יש לכם 5 שעות להחזיר לי את המניות או שאני פשוט אקח אותן".
אולי תתפלאו – אבל גם שורט על חברה עצומה ובינלאומית כמו ואלי נתקל בבעיות. למשל באחד הימים קיבלנו התראה מהברוקר שאין כמעט מניות של ואלי להשאלה ויתכן שבשעות הקרובות יקחו לנו את המניות, ממש כמו כמו ב 914. בימים האלה עלות ההשאלה על ואלי קפצה מ 0.9% ל 20-30%(!!!) (כיום עלות ההשאלה של ואלי היא 4.5%). התקשרנו לברוקר וצעקנו – אבל הוא אמר שאין לו מה לעשות בנידון – יש "בורסה" להשאלות של מניות וזה נקבע לפי היצע וביקוש. הוא הסביר שלפעמים זה קורה לפני שמחולק דיבידנד. הוא צדק ובאמת, מספר ימים לאחר הדיבידנד, עלות השורט ירדה, אך לא חזרה כל כך מהר לעלות הנמוכה שלפני. מזל שלא לקחו לנו את המניות ובאמת הרווחנו הרבה כסף.
שורטים הם בעיתיים – השוק נוטה לעלות לאורך זמן ולכן זהו משחק שבו התוחלת נגדך. גם ג'ים צ'אנוס, אחד מגדולי השורטיסטים, מבצע על הפנים – 2% שנתי לאורך שנים. ג'ים טוען שצריך להשוות אותו לאינברס של S&P 500, אבל בואו לא ניכנס לפינות כאלה – השווקים נוטים לעלות ושורטים זה משחק קשה.
התכנסה המועצה – ישבנו וחשבנו. נוצר מצב שבשורטים לא מספיק להיות צודק. המשחק קשה – לפעמים אתה צודק ועדיין תפסיד כסף. אז מה עושים? מייד אפרט דרך נחמדה לבצע שורטים, אבל כאלה שדומים ל- … לונגים! כן כן, שמעתם נכון.
לפני שנצלול לטכניקה, אפרט כמה חסרונות מרכזיים של שורטים רגילים. מי שרוצה הסבר בסיסי קצר בתור הקדמה, יכול לקרוא את תחילת הפוסט הזה – מה שכתבתי לפני כמה שנים.
החסרונות (הטכניים) של שורטים "רגילים":
1. החסרון הגדול ביותר של שורטים הוא שההפסד הינו בלתי מוגבל. זהו לא רק חיסרון, זהו סיכון קצה בתיק. בניגוד ללונג שבו אם התזה הולכת לכיוון הלא נכון ההפסד מוגבל רק להון שהוקצה להשקעה, בשורט ההפסד עשוי להיות בגודל כל התיק ואף מעבר. אוהבים בהקשר הזה להזכיר את השורט סקוויז הגדול בכל הזמנים (פוסט נהדר של עודד).
2. כאשר שורט הולך נגדי, ההשפעה שלו על התיק הולכת וגדלה. למשל, אם קניתי מניה ב 10% מהתיק והמניה ירדה 50%, התיק נפגע ב 5%. אם המניה תרד עוד 50%, התיק יפגע ב 2.5%, וכו'. ההשפעה הולכת ויורדת. במקרה של שורט, אם ביצעתי שורט בגודל של 10% מהתיק והשורט עלה 50%, התיק נפגע ב 5%. אם המניה תעלה עוד 50%, התיק יפגע כבר ב 7.5% נוספים וההשפעה הולכת וגדלה.
3. שורט עולה כסף ולכן הוא תמיד מתמודד עם רוח נגדית. לשורט יש שלוש עלויות שתמיד צריך לשלם אותן: א. עלות השאלת המניות, ב. עלות המארג'ין, ג. תשלום הדיבידנדים, במידה והחברה משלמת דיבידנדים. הבעיה בעלויות האלה היא שהן לא ידועות מראש. למשל, עלות ההשאלה היא עלות שנקבעת באופן דינמי – עלות השאלה של מניה יכולה להיות 0.1% היום ומחר 25%. עלות ההשאלה על ואלי נעה בין 0.9% ל 30% ול 4.5% כיום. אי אפשר לתכנן ככה. בנוסף, חברה יכולה להגדיל את הדיבידנד שלה. עלות המארג'ין כפופה לריבית במשק ועוד – כך שאנו נכנסים לשורט מבלי לדעת כמה נשלם עליו והתשלום עשוי להיות גבוה או גבוה מאוד.
4. מסתבר שעלות ההשאלה עולה מאוד והסבירות שיקחו חזרה את המניות עולה מאוד, כאשר המניה… יורדת! כן, דווקא כאשר המניה יורדת, כלומר דווקא כאשר השורט סוף סוף עובד- יכול לבוא הברוקר ולקחת לך את המניות מתחת לרגליים. הסיבה העיקרית לכך היא שכאשר השורט עובד, הרבה מאוד אנשים רואים זאת וכולם רוצים לבצע שורט – לכן נגמרות המניות. פעם שורט על ואלי היה נדיר, כיום זה הבון-טון. פועל יוצא מכך הוא שגם כאשר כבר לקחנו סיכון, צדקנו, שילמנו עלויות לא ידועות – כשאנו כבר מתחילים להרוויח – סוגרים לנו את הפוזיציה. מתסכל ומעצבן.
5. שורט הוא חיה לא אינטואיטיבית – למשל – כאשר השורט לא עובד ומקבלים "מחירים טובים יותר", קשה להוסיף לשורט. אם ביצעתי שורט ב 10% והמניה עלתה 50% – השורט מהווה עכשיו 15% מהתיק. נכון שהמחיר טוב יותר, אבל קשה לי נפשית להוסיף לפוזיציה שהיא כבר 15% מהתיק. כאשר השורט מצליח, ההשפעה שלו על התיק הולכת וקטנה. אם ביצעתי שורט על מניה ב 10% מהתיק, והמניה ירדה ב 50%, התיק עלה ב 5% ועכשיו גודל השורט 5%, השורט קטן. ובעצם – ככל שצדקתי יותר – כך ההשפעה קטנה יותר לאורך זמן. ושוב נשאלת השאלה – האם נוסיף לשורט שירד הרבה? הרי כאשר המניה ירדה ב 50%, הדאונסייד בה בהכרח קטן, לא? קשה להוסיף / לסגור את השורט בכל מצב. הוא ממש קאונטר-אינטואיטיב. הפסיכולוגיה שנגזרת מכך היא מאוד בעייתית. לא פעם יש לנו מניה בתיק שיורדת לאחר שקנינו אותה, ואנו ששים להוסיף במחיר טוב יותר. בשורט תמיד יש רגע כזה של "שניה, זה הגיוני להוסיף עכשיו?". כאשר השורט הולך נגדך הלחץ הנפשי הוא גם חזק – להקטין אותו כדי להקטין את סיכון הקצה. אחד המכשולים הגדולים למנהלי כספים הוא לחץ נפשי – אדם לחוץ לא עושה החלטות חכמות.
6. לאחר כל הרעות האלה – כאשר השורט הולך נגדי מספיק חזק – אני עשוי לקבל "מארג'ין קולס" והברוקר יתחיל לסגור לי פוזיציות. נורא!
לאחר שקוראים את מגילת החסרונות של השורטים, קשה שלא לחשוב: למה אני צריך את זה? זו שאלה טובה. לדעתי שורט צריך להיות ממש טוב כדי להכנס לתיק. אבל פרט לחסרונות צריך לזכור שלשורטים יש גם יתרונות: יתרון מרכזי אחד הוא ששורט נותן כסף בירידות – כסף שאפשר להשקיע בלונג ובכך הוא מגביר את "התשואה על ההון של התיק" ואת יכולת הקצאת ההון. בנוסף שורט הוא "מינוף דינאמי" – שורט הוא מינוף שיורד כאשר יש ירידות, כלומר בדיוק כאשר צריך שהמינוף ירד. אך לא ביתרונות השורטים עסקינן, אלא בחסרונותיו המהותיים.
איך מתגברים על החסרונות?
מסתבר שלא חייבים לאכול את כל המרורים שכתבתי מעלה. ישנה טכניקה פשוטה שבעזרתה מנטרלים כמעט לגמרי את כל החסרונות 1-6, אך הכי חשוב – מנטרלים לחלוטין את חיסרון מספר 1 – החסרון שמכניס סיכון קצה לתיק. סיכון קצה הוא משהו נוראי – גם אם ההסתברות שיקרה היא קטנה או אפילו אפסית. אישית, אני לא יכול לישון עם תיק שיש בו סיכון קצה.
נתחיל בשאלה – האם הייתם רוצים לומר "בא לי לעשות על מניה X שורט!", אבל לא לבצע שורט, לחזור למניה לאחר שנה – לראות שהיא ירדה ב 50% ואז לחזור בזמן אחורנית, לבצע שורט ולקצור את הרווחים? שורט במראה האחורית!
מסתבר שאפשר לעשות כמעט בדיוק את מה שתיארתי מעלה – "שורט במראה האחורית". אפשר במקום להכנס לשורט, לקנות אופציה להכנס לשורט. כן. תעצרו שניה ותחשבו – במקום לבצע שורט, אפשר לשלם כסף כדי שתהיה לכם את האופציה לבצע שורט בעתיד. אם הכל עבד – מה טוב – עשינו כסף. אם לא – לא נורא, הלך הסכום ששילמנו בעבור השורט, אבל לא "נשרפנו" או כל מיני מילים רעות ששמורות לשורטיסטים.
איך קונים אופציה להכנס לשורט? מאוד פשוט – קונים פוט בתוך הכסף. פוט הינה אופצית מכר – כלומר הזכות, אך לא החובה, למכור מניה למשקיע שממנו קניתם את האופציה – או במילים אחרות – הזכות, אך לא החובה, להכנס לשורט.
מסתבר שפוט בכסף מחקה שורט באופן כמעט מושלם. ה-"כמעט" הזה מופיע בסוף המשפט כי לאופציה יש הרבה יותר יתרונות מאשר לשורט, אך הרווח במקרה שצדקנו יהיה בדיוק אותו הדבר בשימוש בפוט או בשורט, או אפילו גדול יותר במקרה של שימוש בפוט.
אופציית פוט תעלה בדולר אחד על כל דולר שבו תרד המניה ולהפך (עד כדי הפרמיה, שבה נדון מטה), אך האופציה יכולה לרדת עד מה ששלמנו בעבורה ולכן ההפסד חסום. בכך הפכנו את השורט ללונג והפכנו את כל החסרונות ליתרונות, כפי שמיד נראה בהמשך.
טכניקה
נזכור שאנו מעוניינים לבצע שורט, זו נקודת ההתחלה! אנו מעוניינים בשורט, אך לא להחשף לחסרונות של השורט.
הנה כמה נתונים, כדי שיהיה לנו קל לתרגל. ניקח את קטרפילר בתור דוגמא. מחיר הסגירה של קטרפילר אתמול הוא $75.32. הנה מחירי האופציות של קטרפילר ל-20 בינואר 2017 נכון לסגירה אתמול:
בצד שמאל רואים את הקולים, בצד ימין רואים את הפוטים. בכוונה כללתי תמונה שמראה גם את ה BID וגם את ה ASK, כדי שהתרגיל יהיה כמה שיותר מציאותי. לעיתים באופציות עוברות שעות ללא עסקה, כך שהציטוט האחרון לא אומר דבר ויש להסתכל על BID ו ASK.
נניח עתה שאני רוצה לקנות את הזכות לבצע שורט על קטרפילר בעזרת האופציות מהטבלה מעלה. כאמור – נבחר פוט בכסף (נבין מאוחר יותר מדוע). לשם התרגול בחרתי את פוט 85. אפשר לבחור כל פוט שהוא ולבצע את החישובים שאבצע מטה.
כל פוט מקנה לי את הזכות לבצע שורט על מניה אחת. כלומר שאם הייתי רוצה לבצע שורט על קטרפילר שיהווה 10% מהתיק, צריך לחשב כמה מניות נכנסות ב 10% האלה ולקנות את מספר הפוטים המתאים. למשל אם שורט 10% מהתיק הוא שורט 100 מניות קטרפילר, אקנה 100 פוטים במקום (במקרה של אופציה אמריקאית צריך לקנות פוט אחד, כי כל פוט מהווה 100 מניות).
שימו לב שבשורט אני אשלם על המארג'ין של השורט, ובאופציה אני אשלם על המארג'ין של האופציה. אין הבדל בין שתי השיטות. עוד בהרחבה מטה בחלק הדן בעלויות.
פוט 85 עולה במקרה הגרוע 16.25 דולר (מחיר ה ASK). בד"כ אפשר "להשיג" מחיר טוב יותר אם מתקרבים לאט לאט ל ASK – מכיוון שיש המון פקודות נסתרות באופציות והמון אלגואים שמחפשים "לדוג" קונה טוב. אבל ניקח את המקרה הגרוע ביותר, תמיד, לשם השמרנות.
כיום קטרפילר עולה 75.32 דולר, כך שפוט 85 שווה ערך ממשי של 9.68 דולר. זהו ערך שאותו אני יכול לקבל במזומן, ממש, עכשיו, אם אני בוחר לממש את האופציה. אך הפוט עצמו עולה 16.25, כלומר שבקניית הפוט הזה אני משלם 6.57 דולר פרמיה מעבר לערך האמיתי של הפוט.
הפרמיה היא העלות של הטרנזקציה, בדיוק כמו שלשורט יש עלות, ומייד ננתח אותה.
יתרונות השיטה על שורט רגיל
די ברור שהפוט הזה יתנהג בדיוק כמו שורט, אבל עם כמה יתרונות. אעמיד את היתרונות בדיוק מול 6 החסרונות שמניתי מעלה:
1. בניגוד לשורט, ההפסד שלי חסום מלמעלה. ההפסד שלי בעסקה הזו תחום ל 16.25 דולר לכל מניית קטרפילר – עלות הפוט. סה-טו. אין סיכוני קצה ושאר מרעין בישין. אם מחר קטרפילר תהיה פולקסווגן הבאה, אותי זה לא מעניין ואני יכול לישון בשקט בלילה.
2. כאשר השורט ילך לטובתי, הפוט ילך ויגדל וההשפעה שלו תחקה השפעה של לונג, ולא של שורט. אם השורט ילך כנגדי, השפעת הפוט תלך ותדעך – ממש כמו לונג! הפכנו את השורט, ללונג.
3. שורט עולה כסף, וכך גם האופציה להכנס לשורט. אך כאשר קונים את האופציה, העלות ידועה מראש. לא יתכן מצב שבו עלות ההשאלה עולה, או שהחברה מגדילה את הדיבידנד ועלי לשלם יותר כסף. שילמתי מראש, וזהו. אין חלקים נעים. אני יודע בדיוק מהי הרוח הנגדית של השורט הזה, מראש.
4. אין סיכון שיקחו לי את המניות כי אני לא בשורט. יש לי את הזכות לבצע את השורט מתי שבא לי, כמובן שאבצע אותו רק כשישתלם לי. אין עלות השאלה. שלא כמו בשורט – אם צדקתי, אני ארוויח. נקודה.
5. ההפיכה של שורט ללונג בעזרת הפוט, הופכת אותו למעט אינטואיטבי יותר. כאשר השורט הולך נגדך הרבה, הרבה יותר קל להוסיף לו.
6. השימוש בפוט במקום בשורט מקטין דרסטית את הסיכון למרג'ין קול. בעצם, אפשר לומר שהסיכון למרג'ין קול כתוצאה מהשורט מתאפס, אך הסיכון של כל התיק למארג'ין קול לא מתאפס, כל עוד יש שימוש במארג'ין.
בקלות אפשר לראות איך כל החסרונות של השורט הפכו ליתרונות בעזרת הפוט!! אך זה לא הכל, יש עוד:
7. הפוט לעולם לא יהיה שווה אפס לפני הפקיעה. כלומר שאם קניתי פוט 85 וקטרפילר תזנק מחר ל 100 דולר, הפוט עדיין יהיה שווה משהו. מי שהחזיק את השורט הפסיד כמעט 25 דולר למניה, הפוט שלנו כנראה יהיה שווה משהו ולכן נפסיד פחות מ 16 דולר למניה.
8. אם מחר קטרפילר תקפוץ ל 100 דולר למניה, גם אם זמנית, יתכן שמי שעשה עליה שורט יחטוף מארג'ין קול – מי שמחזיק את האופציה יכול לחכות בסבלנות שקטרפילר תרד ולממש את השורט מתי שמתאים לו, ללא לחצים חיצוניים.
9. תאריך הפקיעה של הפוט לא מהווה מחסום. אם נניח התזה מתעכבת וקטרפילר נתקעת על 75.32 דולר עד לפקיעה, אני אקבל את ה 9.68 דולר שלי (עלות הפוט, פחות הפרמיה) ואוכל לפתוח את הפוזיציה שוב, כמובן תוך תשלום פרמיה חדשה. אם קטרפילר מזנקת ל 200 דולר למניה – הפוט נשרף בפקיעה, והפסדתי את כל עלות הפוט. אבל אם הייתי פותח שורט, ההפסד היה גדול הרבה יותר. עכשיו כאשר קטרפילר ב 200 דולר למניה, אני יכול, אם ארצה, לפתוח את "השורט" בעזרת אופצית פוט שוב, מבלי שספגתי את ההפסד האדיר הזה. אם קטרפילר תהיה בפקיעה ב 20 דולר, אקבל את הכסף ואגיד תודה רבה.
אפשר לחשוב על יתרון מספר 9 בתור "מפסק ביטחון". המפסק הזה מוציא אותך מהשורט כאשר המניה עוברת את הסטרייק, ומחזיר אותך אוטומטית לשורט כאשר המניה יורדת מתחת לסטרייק. מעין "תזמון שוק מושלם".
—————————————
עריכה: תוספת של דוגמא על מנת להבהיר, נלקחה מהתגובות + עריכה:
אין משמעות לפקיעה של הפוט. בפקיעה אתה יכול לחדש את השורט ע"י קניית פוט חדש – לא משנה באיזה מחיר המניה נמצאת. בכל מקרה העלות של הפוט (הפרמיה) תהיה כנראה אותה עלות של השורט.
הנה דוגמא: אם נניח, לפי הדוגמא שבפוסט, קטרפילר נמצאת ב 85 דולר בפקיעה (הסטרייק) – הפוט שווה אפס. אז הפסדנו את הפרמיה -אבל גם ככה היינו משלמים אותה אם היינו עושים שורט. בנוסף, הפסדנו את הקרן – 9 ומשהו דולר – אבל גם ככה היינו מפסידים את הכסף הזה אם היינו בשורט כי המניה עלתה מ 75.32 ל 85. כך שאין הבדל – זהה לחלוטין. אם קטרפילר תהיה מעל 85 בפקיעה עדיף הפוט וזה טריביאלי כי ההפסד קטן יותר. אם המניה תהיה מתחת ל 85 שוב עדיף הפוט בגלל כל היתרונות האחרים והעלות זהה לשורט.
בגדול צריך להבין שהפרמיה זהה לעלות השורט, ואז בעצם מסכנים רק את החלק האינטרינזי של האופציה – שזה זהה לחלוטין לשורט. ברגע שהעלות של השורט והפרמיה שווים, אין הבדל בכלל בין שורט לפוט – ואין שום משמעות לתאריך הפקיעה.
———————————
10. דרישות המארג'ין על שורט גדולות משמעותית מאשר טרנזקציה "מחקה" באופציות פוט.
ניתוח עלויות – מה מרכיב את הפרמיה?
הפרמיה על הפוט נגזרת מהמון גורמים מתמטיים כאלה ואחרים כמו סטיות תקן, וגא תטא ועוד קללות שאחסוך מכם. אני מציע דרך אחרת, פשוטה יותר להסתכל על זה.
הפרמיה היא סך העלות של השורט, יחד עם ביטוח (זול מאוד), המגולמת באופציה להכנס לשורט.
במילים אחרות – בעזרת אופצית הפוט אתה משלם מראש את כל העלויות ובכך חוסך "הפתעות" – אם מצד העלויות או מצד שאר חסרונות השורט.
אסביר.
אם הייתי מבצע שורט על קטרפילר אתמול, עד 20 בינואר 2017 הייתי משלם:
1. את כל הדיבידנדים. לשם דיוק, הייתי משלם את הדיבידנד של אוקטובר 2015, ינואר, אפריל, יולי, אוקטובר 2016 וינואר 2017. כלומר סה"כ 6 דיבידנדים. נכון להיום, הדיבידנד של קטרפילר הוא 77 סנט ברבעון, כלומר עד 20 בינואר 2016 הייתי משלם 4.62 דולר בדיבידנדים, זאת כמובן בהנחה שהחברה לא תעלה את הדיבידנד.
2. עלות המארג'ין. כאשר מבצעים שורט, הוא נחשב כהלוואה ולכן משלמים ריבית על גודל השורט. הריבית מחושבת יומית. בואו נניח רגע שקטרפילר נשארת ב 75 דולר בערך, ושעלות המארג'ין היא 1.6% (עלות המארג'ין ב IB). נותרה עוד שנה וחצי בערך עד 20 בינואר 2017, כך שנשלם 1.8 דולר למניה בעלות מארג'ין.
3. עלות ההשאלה. כאשר מבצעים שורט, משלמים עמלת השאלה לגוף המשאיל. שימו לב שזה שונה לחלוטין ממארג'ין. מארג'ין משולם לברוקר, עלות השאלה משולמת למישהו אחר. במקרה של קטרפילר, נכון להיום, מדובר ב 0.26%. אם שוב נניח שקטרפילר תישאר ב 75 דולר, עלות ההשאלה לשנה וחצי תהיה 29 סנט. זאת כמובן אם עלות ההשאלה לא תקפוץ מסיבה זו או אחרת.
מכאן, שתחת הנחות לא שמרניות (עלות ההשאלה לא קופצת, החברה לא תעלה את הדיבידנד, מחיר המניה לא עולה), נקבל שעלות השורט הכוללת תהיה 6.71 דולר לאורך שנה וחצי – עד 20 בינואר 2017.
מה תהיה עלות אותה הטרנזקציה רק עם פוט 85 לינואר 2017?
1. הפרמיה ששילמנו בעת רכישת הפוט – 6.51 דולר.
2. עלות המארג'ין על האופציה – בהנחה שהתיק מושקע 100% ואין מזומן, וקונים את האופציה ממארג'ין. האופציה עולה, כאמור 16.25 דולר. מארג'ין עולה 1.6%. לאורך שנה וחצי הסיפור יעלה 39 סנט.
עלות הטרנזקציה הכוללת תהיה 6.9 דולר.
מכאן שיש הפרש, זניח, של 19 סנט, בין השורט לבין האופציה. ה 19 סנט האלה קונים לכם את כל היתרונות שמניתי מעלה – שקט נפשי, הסרת סיכוני קצה, עלות ידועה מראש. 19 סנט על מניית קטרפילר הם 0.25% – זו עלות הביטוח לשנה וחצי שאתם משלמים כדי להנות מכל מה שכתבתי מעלה. זה סכום זניח שאני מוכן לשלם בכיף כדי לחסוך דפיקות לב.
אם נסכם: מבחינת עלות, אין הצדקה לפתוח שורט אם אפשר לקנות פוט. היות ולפוט יש עוד המון יתרונות על שורט פרט למחיר הזהה, אין הצדקה לפתוח שורט.
מדוע לא לקנות אופציות רחוקות מהכסף וזהו?
שאלה לגיטימית. תיאורטית, אפשר לקנות פוט 50 ב $1.5 ולהמתין. אך כאן יש כבר אופי יותר "הימורי" שאינו קשור לשורט. מי שעושה את זה צריך להיות צודק בתזמון וצריך להיות צודק בעוצמה, משהו הרבה יותר ספקולטיבי שהוא לא שורט אלא משהו אחר. הפוסט עוסק בכך שאין סיבה לבצע שורט, אם לנכס שעליו רוצים לבצע שורט יש אופציות נסחרות.
מהם החסרונות בשיטה?
החסרון הגדול ביותר בשיטת "שורט בעזרת פוט עמוק בכסף" הוא שמשלמים את כל העלויות מראש. הבעיה כאן היא בעיקר מצד הדיבידנד. במניות כמו ואלי למשל די ברור שהדיבידנד יחתך השנה או בשנה הבאה – והדיבידנד הוא העלות הכבדה ביותר. כדי למזער את החסרון הזה, כדאי להשתמש בפוטים קצרים, שם משלמים מעט דיבידנדים מראש. למשל, במקרה של ואלי, השותפות משתמשת בפוטים לשנת 2016 במקום לשנת 2017, כי די ברור שעד סוף 2017 הדיבידנד שלה יחתך לאפס. אין משמעות אמיתית לזמן הפקיעה, אך הפרמיה על פוטים קצרים נוטה להיות גדולה יותר ביחס לזמן שנותר. מצד שני, למה לשלם דיבים מראש שהחברה לא מתכוונת לשלם?
יש האומרים "שורט מכניס מזומן לחשבון, קניית פוט מוציאה מזומן מהחשבון". זה אולי נשמע נכון, אבל המשפט שגוי. מי שמנוסה בעבודה עם מארג'ין, בוודאי מבין שאין משמעות למשפט הזה. למשל – גם אם בחשבון יש רק 100% מזומן, וביצעתי שורט, התמנפתי. עכשיו יש בחשבון 110% מזומן – עצם העובדה שיש יותר מ 100% מזומן מראה שהתמנפתי. לכן אין משמעות אם ביצעתי שורט או קניתי פוט – שניהם משתמשים במארג'ין ושניהם ממנפים את התיק. בתיק עם מארג'ין, אם ברגע מסויים ניתן לבצע שורט, אפשר באותו הרגע גם לקנות פוט. אם אין מספיק מארג'ין לשורט, לא יהיה מספיק מארג'ין לקנות פוט וההפך.
ניתן להפחית עלויות (למזער את הפרמיה) ככל שקונים פוט יותר עמוק בכסף, אך ככל שמעמיקים בכסף מסכנים יותר קרן – הפוטים עולים יותר ואנו נוטלים על עצמנו יותר סיכון. כלל אצבע הוא שככל שמעמיקים בכסף כך מתקרבים יותר לסיכונים שיש בשורט רגיל. למתעניינים, אם תעמיקו מספיק בכסף, תראו שבפוטים העמוקים מאוד הפרמיה יורדת לאפס… אפס! כלומר שלא משלמים דיבידנדים בכלל! לכן אין אף סיבה לבצע שורט על נכס אם יש לו אופציות פוט סחירה. אם אתם מסוגלים לקחת על עצמכם את הסיכון שבשורט, בטוח שתוכלו לקנות אופציה ממש עמוק בכסף שבה הסיכון נמוך יותר ולשלם הרבה פחות מאשר עלות השורט עצמו.
סיכום
אחזור שנית על המשפט האחרון בפסקה הקודמת, הוא המשפט הכי חשוב בפוסט הזה:
אין אף סיבה לבצע שורט על נכס אם יש לו אופציות פוט סחירה.
שורט בעזרת פוטים בכסף מנטרל סיכוני קצה ומונע "פיצוצים" במקרה של זינוקים זמניים, מנטרל את הסיכון של מאג'ין קול, הופך את הפוזציה ל"רגועה" יותר, הופך את כל העלויות לידועות מראש, מונע תקלות נפוצות כמו משקיעים שלוקחים את המניות שלהם חזרה, ואם מעמיקים מספיק – שורט בעזרת פוט זול יותר משורט רגיל.
גם ביל אקמן "עלה" על זה והמיר את השורט שלו על הרבלייף בפוטים כדי למנוע בלגן בתיק שלו.
עוד לא ראיתי מכשיר המדמה שורט שמציע כל כך הרבה יתרונות על שורט ובמחיר זהה או זול יותר. בפעם הבאה כשתראו מישהו מבצע שורט, תשאלו אותו האם הוא מבצע "שורט חשוף" או בעזרת פוטים עמוק בכסף. כנראה שמי שמבצע שורט "חשוף", במרבית המקרים, לוקח על עצמו סיכונים מיותרים.
(מיותר לציין שבשותפות אין לנו שורטים "פליין ואנילה")