לגעת בעוני, אבל בלי הפופוליזם מסביב

By | 25/05/2015

מאוד קשה לכתוב על העוני בישראל ובעולם בכלל. אצל המון אנשים זהו נושא טעון וכשמדברים על עוני ישר עולות תמונות מתחקירי חדשות, מלאות בכאב וסימפטיה ורגש ומה לא, זה כמובן רק אנושי. אז איך מישהו יכול להעז ולומר שלהעלות את שכר המינימום זו בחירה שגויה? הרי מייד יצלבו אותו הרשתות החברתיות ושלי יחימוביץ' תרים שלטים הקוראים להתפטרותו המיידית וכמה הוא "עושק" ו- "בובה של הטייקונים".

כל כך התמוגגתי שוורן הרים את הכפפה – וורן עושה את מה שהוא עושה הכי טוב (וזה לא השקעות) – ניסוח של בעיה מורכבת וטעונה במילים עדינות המביעות משמעות חזקה.

במאמר OpEd שפורסם בוול סטריט ג'ורנל, וורן מתאר איך לדעתו אפשר לטפל בבעית העוני באמריקה המודרנית.

"צמצום פערי השכר" או קשקושים דומים לא תמצאו שם, "פערים חברתיים", או "העשירים מרווחים על גב העניים" ואמרות פופוליסטיות זולות אחרות כמו שיוצאות בקרים לימים מהפוליטיקאים בישראל גם לא.

(המלצה לשלי יחימוביץ' – קראי והפנימי, למרות שלדעתי אינך מסוגלת להבין ולו חצי משפט ממה שכתוב שם).

גם באסיפה וורן דיבר על זה – EITC (מס הכנסה שלילי) הוא הפתרון לדעתו ולא העלאת שכר המינימום. העלאת שכר המינימום תפגע בדיוק באוכלוסיה שלה היא באה לעזור – היא תגרום מיידית לירידה בשיעור התעסוקה של העובדים בשכר מינימום וכמובן לשחיקת השכר של כל העובדים במשק, כאשר שכר העובדים בשכר המינימום ישחק באופן הרב ביותר.

מאוד מעניין שבישראל בבליץ תקשורתי וחיקוקי בחרו דווקא את הפתרון הפופוליסטי עם הראיה קצרת הטווח (כמה מפתיע…).

Print Friendly, PDF & Email