כולנו שמענו על סאגת הפרטיות והפייסבוק. רבים מאיתנו מייחסים לכך חשיבות שולית ופרט לקריאת הכותרת לא מקדישים אפילו שביב מחשבה נוספת לעניין. אך עניין הפרטיות ברשת הוא עניין חשוב מאוד, מאין כמוהו, עניין שלא רק עולה לכולנו כסף בפועל, אלא גם עשוי ביום מן הימים לחרוץ גורלות.
אתן דוגמא טריה מעכשיו – אנו טסים ללונדון במאי. אתמול חיפשתי טיסות ללונדון ולא הזמנתי כי לא הייתי בטוח ביום החזרה. היום חיפשתי את אותה הטיסה, והפלא ופלא – המחיר עלה בכ- 200 דולר. התעצבנתי "שלא הזמנתי קודם" וכעסתי על עצמי, עד שחשבתי – רגע רגע, מה קרה פתאום שהמחיר קפץ ב 200 דולר מאתמול להיום, מרחק של פחות מ 24 שעות? אז הפעלתי את ה VPN שלי (חובה בכל בית) והפעלתי את דפדפן האקספלורר שלי, שבו אנו לא משתמש באופן תדיר. הנה התוצאה:
אותה הטיסה, בשני חיפושים שבינהם בערך 15 שניות, בהפרש של 200 דולר!
האתר רואה שחיפשתי את הטיסה גם אתמול ולכן הקפיץ לי את המחיר. הוא לא היה יכול לעשות זאת אם לא היה יודע מי אני. אני מתאר לי שאת הקופון של 200 הדולרים גוזר האתר וחולק את הקופון עם עוד אתרים אחרים, כמו אולי אתרים "מתחרים" שאיתם הוא מתאם שלא יציגו מחיר מיטבי.
הנה דוגמא לשפלות מדרגה של קיאק. באתר של BA אגב, באופן ישיר, המחיר הוא המחיר הזול, אך אני לא יודע מה יקרה אם אחזור אליו מחר.
זו דוגמא פשוטה אחת, יש לי דוגמא נוספת. לפני שנה בערך ישבתי במשרד של חבר, מנהל קרן גידור אחרת ושוחחנו על מניות. בין השאר דיברתי על מניות אורניום, ועל peak uranium, אנרגיה גרעינית וכו'. הפלא ופלא, חזרתי הביתה וביאהו פיננס, כשהתבוננתי במניה זו או אחרת (שלא קשורה לאורניום), מצאתי פרסומות למניות אורניום. יתכן שבעבר חיפשתי דברים על אורניום אך גם יתכן שהאזינו לי דרך הטלפון.
אולי אני פרנואיד, אך תחשבו מה יקרה אם ביטוח החיים שלכם, שבו הצהרתם שאתם לא מעשנים, יראה תמונה בפייסבוק או באינסטגרם שלכם שאתם מחזיקים סיגריה? זה עשוי לשנות מהותית את מצב המשפחה שלכם במידה ותקפחו חייכם. אם אתם חושבים שזה מדע בדיוני, תחשבו שוב (דוגמא אחת מני רבות).
או מה יקרה אם חברת הביטוח שלכם תקנה את תוצאות החיפוש שלכם, ואם תראה שחיפשתם שמות של מחלות שונות ומשונות תקפיץ את פרמיית הביטוח שלכם? (בין השאר, אני מחפש המון פעמים חומר על מחלות כי אני מתעניין בחברות ביוטכנולוגיה וחברות תרופות, כמו טבע / נוברטיס / מיילן למשל).
או מה יקרה אם אמזון תראה שאתם במצב סוציואקונומי טוב יותר מהשכן שלכם ולכן תציג לכם מחירים גבוהים יותר מאשר לשכן שלכם? (כן כן, שמעתם נכון, מחירים שונים לקונים שונים).
(חוסר) האנונימיות ברשת תלך ותפריע לנו יותר ויותר במהלך חיינו. אם לא שמתם לב לנושא עד עתה, אני ממליץ בחום להתחיל. אף פעם לא מאוחר מידי להתחייל לגלוש באופן מוגן.
אז איך עוקבים אחריכם?
בקלות. ישנן אינספור שיטות לעקוב אחריכם- שתילת פיקסל במסך, לוגין לפייסבוק / גוגל / אחר, קוקיז, מטה-דטה, כתובת IP, מעקב אחרי חוסם הפרסומות בדפדפן שלכם (כן… גם המגינים שלנו חושפים אותנו) ועוד, אך רובן ככולן מתבססות על הדפדפן בו אתם משתמשים ועל כתובת האינטרנט שלכם.
כדי להמנע ממעקב כלשהו, למשל כאשר אתם עושים שופינג לטיסות או בגדים או כל דבר אחר, או כאשר אתם רוצים לחפש דברים באופן אנונימי – למשל – אם אתם מחפשים מידע על מחלה, תרופה, ביטוח, מידע על השכן, או כל דבר שלא הייתם רוצים שמישהו אחר יראה – אני ממליץ להשתמש בדפדפן TOR (קיצור של The Onion Router) ובשירות VPN, אישית אני משתמש ב PIA (אין endorsement, אני עשוי לעבור לשירות אחר בקרוב). בשילוב הזה, אם לא תשנו שום דבר מברירות המחדל, כמעט בלתי אפשרי לעקוב אחריכם. צריך להקפיד לא לעשות LOGIN בדפדפן TOR לשום שירות מוכר- לא גוגל, לא פייסבוק, לא מייל אחר – שום דבר. ככל שתגלשו יותר בדפדפן הזה ותתרגלו לגלוש רק בו, כך יוטב.
כשאני מחפש דברים שעולים כסף, אני לא עושה לוגין, רק מחפש בעזרת TOR. כשאני מוצא מה שאני רוצה במחיר הנכון, אני מקליק על "קנה" ואז נכנס עם היוזר שלי ו – "מפתיע" את האתר בזהות שלי. במעמד הקניה האתר כבר יותר מי אני, אבל אז הוא כבר לא יכול לשנות את המחיר. אחרי כן אני סוגר את ה SESSION ומוחק את כל ההסטוריה, עד לקניה הבאה.
האח הגדול כבר כאן… והוא עולה לכולנו כסף.