מכת הדיסאינפורמציה

By | 25/12/2016

בשנים האחרונות ובמיוחד בתקופה האחרונה חל הגבר משמעותי בתופעת הדיסאינפורמציה, או בשמה החדש "Fake News". בכל פעם כשאני קורא כתבה בעיתון אני מזכיר לי שישנו סיכוי טוב, לדעתי מעל 90%, שיש לפחות עובדה אחת לא נכונה בכתבה. כבר כתבתי בהקשר בעבר, והתופעה רק הלכה והחמירה מאז.

אני משתדל להמנע מלקרוא עיתונים כלכליים בארץ כי לדעתי כמעט לכל הכתבים שם יש אג'נדה ברורה, גם אם הם כותבים כביכול על נושא נייטרלי. הכותרות הופכות לצועקות יותר, פופוליסטיות יותר, מתחרות בחריפות על מספרי הקליקים.

אגב, אני ממליץ בחום לקרוא את הכתבה הזו מהאתר הנפלא waitbutwhy שמסבירה לדעתי, באופן נהיר (ולדעתי גם נכון) מדוע הדור הצעיר היום הוא לא מאושר. קצת ישן אבל רלוונטי. 

אבל היום בערב הופתעתי אפילו עוד יותר. אבא שלי שלח לי סרטון לגבי התקציב, הנה הוא לפניכם:

 

אבא שלי אדם חכם, עם מספר תארים. אז כשאני מקבל משהו כזה ממנו, בהתחלה, תת המודע שלי, או מערכת 1, מניחה שזה נכון. אבל אז אני נזכר להפעיל את המערכת הביקורתית שלי, מערכת 2, הו אז אני מריח את הסרחון.

אני מריח תעמולה מקילומטר, במיוחד תעמולת שמאל, וישר בלי לבדוק אמרתי לאבא שלי שאני חושב שאין עובדה אחת נכונה בסרטון, משתי סיבות – כי אני מכיר את המספרים – תקציב המדינה הוא 450 מיליארד שקל ככה שתזוזה של כמה עשרות מליונים לפה או לשם היא טעות סטטיסטית ולא יתכן שמישהו דייק עד כדי כך, וגם כי זה פשוט מסריח וקובעי המדיניות שלנו לא מבריקים אבל גם לא מטומטמים מוחלטים.

הלכתי ובדקתי. כיום זה קל ולא צריך לחפור במסמכים של משרד האוצר (למרות שעשיתי זאת) ויש אתר נחמד מאוד שמראה את התקציב באופן אינטראקטיבי.

הנה תקציב הצהרונים שכל כך מרבים לבכות עליו בסרטון. הקו הירוק מראה את התקציב המקורי, במהלך השנה הוא יכול להשתנות. תראו שלפי הקו הירוק ישנה עליה משנה לשנה, מ 2015, ל 2016, ל 2017, ול 2018, עליה של 6-7% כמו כלום. שום קיצוץ ושום בטיח.

ולגבי הטענה שאין פיקוח וכו', ברור שזה לא נכון, ודווקא בתקציב משרד הכלכלה יש התייחסות ספציפית למקרה הצהרונים:

בהתאם לכך, הממשלה פועלת בשנים האחרונות להרחבת מערך מעונות היום המפוקחים והמסובסדים. לצורך הרחבת ההיצע של המסגרות המפוקחות על ידי משרד העבודה ובהתאם להמלצות ועדת טרכטנברג הוקצו מעל למיליארד ש״ח לבינוי מעונות יום ולהרחבת היצע המשפחתונים בין השנים 2011-2016 .במסגרת התקציב לשנים 2017-2018 הוקצו הרשאות לבינוי מעונות יום בסכום של כ-700 מיליון ש״ח. בד בבד, שונה נוהל התקצוב של בינוי מעונות יום חדשים, כך שחלה הקלה משמעותית על החסמים הבירוקרטיים וניתנו תמריצים לבינוי מהיר. תמורות אלו צפויות להביא לגידול משמעותי בהיקף המסגרות המפוקחות ומסובסדות. זאת, לצד הצטרפות של מעונות יום פרטיים למערכת המפוקחת על ידי משרד העבודה.

 

חוברת, עיקרי התקציב 2017-2018, עמוד 200

הטענה הבאה היא קיצוץ 20 מיליון מתקציב החינוך. 20 מיליון שלמים !!! תקציב החינוך הוא מעל 50 מיליארד שקל, כך ש 20 מיליון הם 0.04% מתקציב החינוך. איך מחבר הסרטון מגיע לדיוק שכזה? אולי הוא קנה זכוכית מגדלת? אפילו מהנדסים מרשים לעצמם לטעות בפרומיל, פה מדובר אפילו לא בחצי פרומיל.

הנה תקציב החינוך לעיונכם. קיצוץ? איפה?

הטענה הבאה היא קיצוץ במערכת הבריאות הציבורית, משהו שאני יודע באופן אישי שזה קשקוש. למען האמת סעיף הבריאות הוא אחד הסעיפים הגדלים באופן המהיר ביותר בתקציבים השונים. התקציב לבתי החולים עלה, למיטות גריאטריות נוספות ועוד ועוד.

הנה לעיוכם, תקציב הבריאות, מה שיפה הוא להסתכל גם בתתי הסעיפים שם ולראות באיזו מהירות הסעיפים האלה תופחים. למשל, אולי התכוון הסרטון לתת הסעיף "שירותי בריאות הציבור"? הממ.. כנראה שלא, כי תראו מה קורה שם (עליה של 22% אל מול 2016).

הטענה הבאה היא כמובן קיצוץ בשירותי הכבאות, שוב בסכום פעוט, אבל נבדוק גם אותה. הופ – עוד שקר. תקציב הכבאות גדל כבר מספר שנים, מאז אסון הכרמל, ב 30% בשנה, כל שנה – מ 284 מיליון שקל ב 2011 ל 1,207 מיליון שקל ב 2017, כלומר פי 6 ב 6 שנים.

הטענה הבאה שכל הכספים שלנו עברו "לחטיבה להתיישבות". העניין הוא שהסעיף הזה לא מופיע בתקציב 2017-2018, אולי עבר או שינה שם, אבל מה שבטוח הוא שאין בזה פסול. החטיבה להתיישבות לא אחראית על ההתנחלויות כמו שניסו לרמוז בסרטון אלא על יישוב הארץ והיא היתה עוד חלק מההסתדרות הציונית. הנה אתר החטיבה.

גם סעיף הנצחת רבנים לא מופיע בתקציב 2018-2017, וב 2016 הוא היה קצת פחות ממיליון שקל. מיליון שקל! זה 0.0002% מהתקציב, כן, ארבעה מקומות אחרי הנקודה, ועל זה אנו מדברים?

הועד המקומי בחברון – אפילו לא מצאתי סעיף כזה אלא העברה לשם.

משרד הדתות – או בשמו האמיתי – המשרד לשירותי דת – עלה מ 641 מיליון בשנת 2016 ל 659 מיליון בשנת 2017 (עליה של 2.8%) ודווקא קיבל קיצוץ יפה בשנת 2018 – ירד ל 639 – ירידה של 3% – אחד המשרדים היחידים שראיתי שקיבל קיצוץ.

יבואו חכמים ויגידו – בגלל שהתקציב עצמו גדל סביב 5-6% מתקציב 2016 כל סעיף שלא גדל בסך הזה עבר קיצוץ. אבל אם תשימו לב – כל היללות בסרטון לגבי קיצוצים היו על סעיפים שגדלו הרבה יותר מהר מ 5-6% (למשל סעיף הכבאות שגדל 30% בשנה) כך שגם אם נתאמץ אי אפשר לומר שזהו לא שקר גס.

כמה שקרים בסרטון אחד, אפילו עובדה אחת נכונה לא היתה שם. אחת !!

בכלל, כשאתם מקבלים דברים כאלה – תבדקו. במקרה הזה השקר ממש הסריח אבל יש מקרים שבהם הדברים עדינים יותר. ככל שתפתחו סקפטיות כלפי מה שאתם קוראים כך יטב. תמיד תזכרו שבכל כתבה שאתם קוראים, גם אם היא פשוטה ומתארת "מה קרה היום בבורסה" או משהו כזה, 90% סיכוי שיש לפחות עובדה אחת לא נכונה. ואם קיבלתם סרטון בוואטסאפ, הייתי אומר שהסיכוי שהוא מלא דיסאינפורמציה עולה ל 99.9%.

אני לא מאמין לרוב הדברים שאני קורא. זה קשה אבל כשלוקחים את הגלולה האדומה רואים פתאום דברים אחרים.

אם נסיים כמו הסרטון – מוגש כשירות לציבור שבדיקה וקריאה ביקורתית זה לא הצד החזק שלו.