כמו עבדכם הנאמן, גם מעיני מיכה צ'רניאק לא נסה התמונה המשתקפת מעבר לים:
שוק המניות תנודתי, ושוק האג"ח… יציב?
בתקופה קצרצרה של שלושה וחצי חודשים, מראשית מאי, התשואה על אג"ח ממשלתית ל- 10 שנים באמריקה עלתה מ 1.6% ל 2.85%, או עליה של כמעט 1.3%. למי שלא יודע, מדובר בירידה במחיר האג"ח סביב 10% (Treasuries משלמות ריבית פעם בחצי שנה כאשר בהנפקה הריבית נקבעת כך שהאג"ח תיסחר בפארי – כלומר לפי הערך הנקוב, במקרה שלנו 1000 דולר לחתיכה). דמיינו לכם – אתם משקיעים שמרנים מאוד מאוד ולכן קונים אג"ח ממשלתית בכל חסכונותיכם. אתם כל כך שמרנים שאתם מוכנים להסתפק ב 1.6% רק כדי שלא תהיה תנודתיות בערך החסכונות שלכם. עוברים שלושה חודשים והפסדתם (טוב נו, על הנייר) עשרה אחוזים, כלומר אם אתם בפנסיה וחסכתם עשרה מיליון שקלים, "נמחקו" לכם מיליון שקלים. אאוטץ'. ושוק המניות תנודתי?
אני לא מבין מי קונה מכשירים פיננסיים לא צמודים בתשואה של 1.6% לשנה לעשר שנים. אני בכלל לא מבין מי קונה אותם ב 2.8%, 3%, 4%, 5% או בכלל כמעט כל שיעור מתחת 6%. ב- 6% אני יכול להתחיל להבין את ההגיון, אך לא הייתי עושה זאת.
הניתוח של מיכה ופערי התשואות
מיכה מנתח את שוק האג"ח לרוחבו ואורכו בניתוח מעניין, איכותי וקצר – כמו שמיכה יודע לכתוב. בסוף הכתבה מיכה מתנבא בזהירות וחוזה כאב למחזיקים באג"ח ממשלתית ישראלית.
לדידי מיכה, הפערים בין האג"ח הממשלתית הישראלית שהצטמצמו משמעותית לאחרונה, יסגרו. יבואו המתנגדים ויגידו – הפער לא חייב להסגר. אני מסכים, הוא לא חייב (למרות שזה לא הגיוני) אך יש נקודת שבירה. כלומר הפער יכול להצטמצם עד גבול מסויים, גבול שבו אפשר יהיה להתחיל לעשות ארביטראז'. הרבה יותר חשוב מהפער חשובה העובדה שלמרות שהפער לא חייב להסגר, זה לא אומר שהוא ימשיך להצטמצם. כבר כתבתי בעבר שפער התשואות באג"חים בין ישראל לאמריקה יכול "לשחק" ברצועה מסויימת אך מעבר לה כוחות ארביטראז', שכידוע הם הכוחות החזקים ביותר ושקולים לכוחות פיזיקליים, יתקנו את הפער בכוח. כבר היום הבדלי התשואה קטנים בין ישראל לאמריקה. אם ניזכר במה שלמדנו בזמנו, פערי התשואה לעולם לא יעברו את הפרש הריבית שקל-דולר. במילים אחרות – אם התשואה על אג"ח אמריקאי ל 10 שנים היא 5%, הריבית הדולרית היא 0.25% והריבית השקלית היא 1.25%, התשואה המינימלית לאג"ח ישראלית ל 10 שנים היא 4% (התשואה של אגח אמריקאי שווה לתשואה על אגח ישראלי זהה פלוס הריבית על המטבע). מהנקודה הזו הם זזים יחד. זה לא כך כי אני אמרתי, אלא כי זה חוק טבע, חוק פיסיקאלי. בנקודה הזו, אם התשואה על האג"ח בארה"ב תעלה, גם התשואה על הישראלית תעלה (מחירה ירד).
אני טוען שלמרות שאנו עדיין לא בנקודת הארביטראז', אנו מאוד קרובים לנקודה שבה האגח"ים בשתי המדינות יחלו לנוע יחד. אם אחדד – לדעתי לא נגיע לנקודת הארביטראז' – מישהו מהקוראים יכול לדמיין מצב שבו אג"ח באמריקה תיתן ב 1% יותר מאשר בישראל? כיום התשואה הריאלית הצפויה באג"ח ישראלית ל 10 שנים גבוהה יותר מאשר באמריקה רק ב 1%. הפרש הריביות הריאליות בין שתי המדינות הוא בדיוק 1%. הממ…
הנבואה של מיכה צ'רניאק
מבלי מישים מיכה התנבא גם לגבי שוק הנדל"ן הישראלי. כפי שקוראי הבלוג הותיקים יודעים זה מכבר, שוק הנדל"ן (או יותר נכון מחיר המשכנתאות) קשור בטבור לתשואות אג"ח המדינה, שהרי לבנק לא משתלם לתת לנו משכנתא ב 4% אם המדינה תיתן לו יותר וללא סיכון.
אין לי מושג מה יקרה, אך אני יודע שני דברים: תשואות האג"ח בישראל נמוכות הסטורית, פער הריביות ישראל-אמריקה נמוך הסטורית ונכון להיום אנו בשוק עולמי עם ריבית עולה. הצירוף שלהם נשמע לי כמו עירבוב של ניטרו עם גליצרין. מה שבטוח הולך להיות מעניין לאור שוק הנדל"ן המקומי הרותח.
האנקדוטות של עדן
בהזדמנות זו אשמח להפנותכם לכפתור חדש שנוסף לאתר בתפריט למעלה – הכפתור מקושר לארכיון של האנקדוטות שלנו – הניוזלטר החודשי שלנו. באנקדוטות של עדן אנו דנים בעניינים כלכליים שלאו דווקא קשורים למניות במטרה להפנות את תשומת הלב של הקוראים וע"י כך להעלות את רמת החיים שלהם.
באנקדוטות של חודש אוגוסט הסברתי כיצד לדעתי אפשר להתגונן מפני השינויים שמסתמנים בריבית בעולם עבור אלה מאיתנו שמחזיקים משכנתא ומה הם יכולים לעשות להפגע כמה שפחות (כמובן שאין לראות בזה ייעוץ מכל סוג שהוא והאחריות עליכם בלבד). מי שרוצה מוזמן להירשם לאנקדוטות בעמוד הארכיון ולקבל למייל שלו את הגיליונות העתידיים.
חידה
נסיים בחידה לקוראים, נראה מי מצליח לפתור אותה: בטבלה שלקחתי מבנק הפועלים מעלה רואים שאג"ח "ממשלתי משתנה 0817 " שנפדית באוגוסט 2017 מניבה 1.33% שנתי לפדיון. מנגד, "ממשלתי שקלי 0118 " שנפדית בינואר 2018 מניבה 2.55% שנתי לפדיון. הראשונה היא לתקופה של 4 שנים, השניה לתקופה של 4 שנים ו-5 חודשים, כמעט אותו הדבר.
למה שתי אגח"ים שקליות לתקופות דומות מניבות תשואה כל כך שונה, מה זה אומר?
גילוי נאות: אינני יועץ משכנתאות. כל האמור לעיל זו דעתי האישית. כל הפועל לפי הכתוב באתר עושה זאת לפי שיקול דעתו הבלעדי ואחריותו הבלעדית להבין את הסיכונים הכרוכים בכל פעולה או חוסר פעולה. יש לקרוא הפטור מאחריות.