מה קורה לין היפני?

By | 12/03/2013
לפני כמה חודשים ראיתי את הפוסט של עודד בנוגע לקייל באס והתזה שלו נגד יפן. באותו רגע קפצו לי כמה פיוזים ומצמצתי כמה פעמים – מה שקייל אמר נשמע לי מאוד הגיוני!
ניצלתי את ההזדמנות וניסיתי לחקור מעט בנושא. מה שמצאתי ומה שקראתי שכנע אותי שזה הימור שכדאי לקחת. אני בכוונה משתמש במילה הימור, כי זה הימור. יש לי כנראה סיכויים הרבה יותר טובים מבלאק ג'ק בקזינו (סיכוי בבלק ג'ק – 49.85%) אבל זה הימור.
זה הימור כי זה קשור למאקרו ואני לא מומחה מאקרו.
יש לי כבר חשבון בברוקר מט"ח שבו אני מחזיר פוזיציה נגד הדולר האמריקאי אל מול הדולר ההונג-קונגי, פוזיציה שעוד כמה ימים תחגוג שנה. הסיכון שם הוא להפסיד את כל הקרן (1700 דולר בערך) אבל אם אני צודק – התגמול שלי יהיה בערך 100,000 דולר. אחלה סיכון סיכוי לדעתי.
גם ביין היפני בניתי כזו פוזיציה, אבל היא הולכת לכיוון של להתגשם הרבה יותר מהר. שמתי בפוזיציה 1% מהתיק שלי (נכון לתחילת השנה). בזמנו, דיברתי עם עדו מרוז על הרעיון הזה והוא אמר שהוא משתמש בפוטים על FXY, תעודה המחזיקה כספים ביינים. כשחישבתי את הסיכון סיכוי בפוטים (בעזרת האקסל המצורף) חשבתי שהם הרבה פחות טובים מפוזיציה ממונפת, כי בפוזיציה ממונפת אני יכול לעשות אפילו פי 100 על הכסף ובפוטים זה יותר קשה –  כי יש ערך זמן וכו'.

איך עושים את זה?

נצא מנקודת הנחה שהפוזיציה לא תלך נגדי (כלומר הין היפני לא יתחזק) במעל 8.5%. זו הנחה מאוד קשה ולדעתי לא ריאלית. כבר לפני כמה ימים הפוזיציה הלכה נגדי 4%. אבל לשם הניסוי נמשיך.
אם שמתי 5000 דולר בפוזיציה הזו, אני יכול לפתוח שורט נגד הין היפני בערך ב 60,000 דולר, כי 5000 דולר הם בערך 8.5% מ 60,000. אם היין יתחזק ב 8.5%, הפוזיציה שלי תסגר ואני אפסיד את כל הקרן (כשהין מתחזק אל מול הדולר, מספר היינים לכל דולר יורד). מצד שני, ככל שהין יחלש (כלומר יותר ינים לכל דולר), הרווח שלי יעלה – נניח ששוי התיק שלי יעלה ל 7500 דולר. עכשיו אני יכול לפתוח שורט של כמעט 90,000 דולר אם אני מרשה תנודה של 8.5% כנגדי. כך אפשר להמשיך הלאה, הסכום של השורט עולה אקספוננציאלית, ובאיזורים של מעל 100 ין לדולר הסכומים מתחילים להיות מאוד מאוד משמעותיים.
כיום היין ב 96 יין לדולר. כשאני פתחתי את הפוזיציה הוא היה ב 88 יין לדולר.
היין היפני בחצי השנה האחרונה

היין היפני בחצי השנה האחרונה

כמובן שאם מישהו מקטין את התנודה המקסימלית נגדו- נניח מ 8.5% ל6%, הרווח שלו עולה משמעותית, בסדרי גודל. אבל ככל שמקטינים את התנודה המקסימלית האפשרית נגדך, כך הסיפור הזה הופך יותר ויותר להימור מובהק, ואני לא אוהב הימורים מובהקים. כיום, היות ויש שם אחוז קטן מהתיק, אני מוכן לקחת את הסיכון. ככל שיעלה הסכום שם, אעלה את התנודה המקסימלית שאני יכול לספוג כדי להקטין את הסיכון (והרווח).
למי שלא ברור התהליך – הוא מפורט באקסל. באקסל הנחתי תחילת השקעה ב 93 (כשכתבתי אותו היין היה ב 93… הוא נחלש כל כך מהר שהוא נמצא כבר ב 96).
נראה את היתרונות של הפוזיציה הממונפת כנגד הפוטים על FXY:
פוטים FXY (סטרייק 100):
  • אם היין יגיע ל 125 יין לדולר לפני פקיעה – פי 6 על הכסף
  • אינם מושפעים אם תהיה תנודה חד פעמית חזקה של התחזקות היין
  • יש להם תאריך פקיעה ידוע מראש – ואם התזה לא תקרה עד אז – נישאר עם הרבה פחות מפי 6 על הכסף, אם בכלל
פוזיציה:
  • בהנחה שמרשים 8.5% תנודה כנגדנו, אם היין יגיע ל 125 ין לדולר – פי 30 על הכסף
  • מושפעים מתנודות חריפות – אם תהיה תנודה חריפה נגדנו מעל התחזית – עשויים להפסיד את כל הפוזיציה
  • אין תאריך פקיעה. למען האמת – היות והריבית על הדולר גבוהה מזו של היין, ככל שמחזיקים את הפוזיציה פתוחה יותר זמן ככה מרוויחים יותר – כי מרוויחים את הפרש הריביות!
  • משקיע שמרן יותר יכול לאפשר תנודה של 25% כנגדו – תנודה עצומת מימדים שלא היתה כמוה שנים – ועדיין לעשות פי 7 על הכסף אם היין יגיע ל 125 ין לדולר, מבלי מגבלות זמן בכלל, כאשר הזמן נותן רוח גבית.
אפשר לראות שאם הין יגיע ל 125, הפוזיציה תעשה פי 30 על הכסף והפוטים "רק" פי 6. כמובן שלפוטים אין בעיה עם תנודתיות ולפוזיציה יש, לכן הפוטים נחשבים אולי "פחות מסוכנים". מצד שני הפוטים מוגבלים בזמן – מה שעושה אותם כן מסוכנים.
אם הייתי רוצה לעשות "רק" פי 6 על הכסף כשהיין יגיע ל 125, אני צריך לאפשר תנודה של מעל 50% כנגדי, וזה לא ריאלי. היין לא יגיע ל 50 ין לדולר – זה פשוט מגוחך. לכן הפוטים יקרים מאוד ביחס לפוזיציה ויחס הסיכון סיכוי שלהם לא טוב. אדם "פחדן" יכול פשוט להכניס 15% תנודה כנגדו או אפילו 20%, גם אז הוא יעשה פי 8 על הכסף ולא פי 6.
בינתיים עשיתי פי 4.5 על הכסף בחודשיים…. יפה לכל הדיעות, אפילו אם זה סכום יחסית לא משמעותי (1% מהתיק שלי נכון לפתיחת השנה, כיום כמעט 5% עקב ההחלשות הדרמטית ביין היפני). אם הין יחלש עד ל 120 ין לדולר, מבלי לעשות תנודה חדה של הרבה מעל 8.5%, הסכום הזה ימשיך ויעלה אקספוננציאלית. למשל ב 120 ין לדולר, הפוזיציה תגדל להיות מעל 40% מהתיק שלי – כל זאת מבלי שהוספתי שקל. אם היין יחלש עוד טיפה ל 125 יין לדולר, הפוזיציה תהיה מעל 75% מהתיק שלי. שוב – מבלי שהוספתי שקל. מיותר לציין מה יקרה בערכים גבוהים יותר.
כמובן שכל המספרים האלה הם בגדר חלום – מדובר פה במט"ח ומט"ח זהו תחום הפכפך (אני אוהב לחרוז). אבל הסיכון סיכוי מושך אותי. במידה וזה באמת יקרה (ובינתיים זה קורה)- אם הין יגיע ל 125 ין לדולר, אני אוכל לקנות דירה בתל אביב רק מהפוזיציה הזו וזאת לאחר שסיכנתי רק 1% מהכסף שלי.
כמו ש Mohnish Pabrai אומר: Heads, I win. Tails – I don't lose much.
זה הימור, אבל זה לא לוטו. הממשלה היפנית ציינה במפורש שהיא מכוונת ללפחות 100 יין לדולר אפילו עוד השנה (2013). במקורות קיצוניים יותר אמרו שהין היפני יחלש עוד השנה ל 120 ין לדולר.
למה זה קורה? אני ממליץ בחום לראות את ההרצאה של קייל באס מהלינק לאתר של עודד. הממשלה היפנית נשבעה להוציא את יפן מ 20 שנים של דיפלציה והתרסקות מחירי הנדל"ן (מה? מחירי הנדלן יכולים לרדת 20 שנים?? אל תהיו מופתעים בבקשה) ולכן היא מנסה ליצור אינפלציה בכל הכוח. הסיפור הזה יגמר בדמעות.

מפרוטוקולי הישיבה של ה "Fed היפני" או BOJ או Bank of Japan (ההדגשה שלי, אינה במקור):

With regard to the operation of the Asset Purchase Program (hereafter the Program), based on the decisions made in December 2012 and January 2013, members concurred that it was appropriate for the Bank to increase the amount outstanding of the Program, which currently stood at the 67-68 trillion yen level, to about 101 trillion yen by the end of 2013, and thereafter continue to purchase financial assets amounting to about 13 trillion yen — including about 2 trillion yen of JGBs — per month without setting any termination date. Some members said that the Bank would implement measures that it deemed most desirable on each occasion while examining the outlook for economic activity and prices as well as risk factors and closely monitoring monetary policy effects and their transmission.
היות וטריליון ין זה בערך 10.5 מיליארד דולר, רכישה של 13 טריליון ין בחודש זה 135 מיליארד דולר בחודש….
הם הגדילו את התוכנית ל 101 טריליון ין, שזה אומר טריליון דולר !!!
כל המספרים לפי 96 ין = 1 דולר, כלומר שעשיתי להם הנחה. רק לפני חודשיים 85 יין היו דולר אחד. אם הייתי משתמש ב 85 יין לדולר, המספרים שהיינו מקבלים היו הרבה יותר גבוהים.
הכמויות של הכסף שמודפס שם גורמות לראש שלי להסתחרר…
ה GDP של יפן הוא 6 טריליון דולר – כלומר שהם מדברים על להדפיס 16% מה GDP עד סוף 2013.
אם נמיר את זה למספרים של ארה"ב – זה כאילו שהפד יקנה נכסים בשווי 2.5 טריליון דולר בשנה (16% מה GDP של ארה"ב). בכל המשבר הזה הפד הכניס לכלכלה "רק" 2.2 טריליון דולר, מ 2007, וזאת במשך כמעט 6 שנים. היפנים רוצים לדחוף כמות יחסית דומה למה שארה"ב דחפה במשך 6 שנים לכלכלה בשנה אחת… אולי 125 ין לדולר זה לא כזה חלום.
גילוי נאות: אני מחזיק בפוזיציית שורט גדולה על היין היפני, אינני יועץ השקעות או עו"ד או רו"ח. משחקים במט"ח הם משחקים מאוד מאוד מסוכנים שההסתברות לאבד את כל הקרן גדולה מאוד. הרכיב ההימורי שמתואר בפוסט הזה הוא גדול מאוד. פטור מאחריות.