השיטה הבטוחה שלי לזכות בלוטו

By | 24/05/2012

חבר'ה, אני מעט נרגש. מצאתי שיטה לזכות בלוטו. שיטה בטוחה. רגע רגע, לפני שאתם מעבירים דף, כדאי לכם להמשיך לקרוא…

כפי שכולנו יודעים, הסיכויים לזכות בלוטו בארץ הם בדיוק אחד ל- 18,598,272. אחלה סיכויים… איך חישבתי את זה? מאוד פשוט, בלוטו בוחרים שישה מספרים מתוך 37 מספרים ועוד מספר חזק. נזכר רגע בקומבינטוריקה: בחירת שישה מספרים מתוך 37 (סדר אינו משנה):

\binom{n}{k}=\frac{n!}{k!\cdot(n-k)!}

ובמקרה שלנו, כולל המספר החזק:

8\cdot\binom{37}{6}=8\cdot\frac{37!}{6!\cdot(31)!}= 18,598,272

עכשיו די עם המתמטיקה, let's talk business. איך זוכים בלוטו?

אז… צר לי לאכזב. כל מי שעיניו בראשו יודע שאין שיטה לזכות בלוטו. הסיכויים נגדך, ביג טיים. אז איך בכל אופן זוכים בלוטו? די פשוט… משקיעים בחברה שמוכרת לוטו לאנשים! אם אפשר, במדינה שהאנשים בה אוהבים להמר. בנוסף, אם אפשר, שהחברה תפעל בשוק מונופוליסטי וששולי הרווח יהיו שמנים. אז… אני חושב שמצאתי חברה כזו, אפשר לסמן V על כל אלה. אדבר מעט על החברה אך לא אחשוף את שמה (בינתיים). אתן לעובדות לדבר במקומי.

החברה עובדת במודל של זכיינים, משמע שהיא מוכרת רשיונות לאנשים רגילים, הסוכנים, והם מוכרים את הלוטו עבורה, בדיוק כמו למשל מקדונלדס. העמלה של הסוכנים הינה 8% מהמכירות ולכן יש להם אינטרס אדיר למכור כמה שיותר משחקים.

לחברה אין כמעט אף הוצאה קבועה, כל ההוצאות משתנות, ולכן שולי הרווח שלה בקירוב קבועים. אם יש יותר מכירות – יש יותר כסף. אם יש פחות – מרוויחים פחות. בחברה הזו המינוף התפעולי שווה בקירוב לאפס. העובדה שהמינוף התפעולי שווה לאפס גורמת לכך שאמנם כדי שהרווח יגדל ב 10% צריך שהמכירות יגדלו ב 10%, מה שלא ירגש הרבה אנשים בשוק, אבל מצד שני, כשהמכירות יורדות ב 10% הרווח יורד רק ב -10%. בחברות אחרות עם הוצאות קבועות, ירידה של 10% במכירות עשויה למחוק את כל הרווח הנקי ולהעביר אותן להפסד. חברות אלו הן בעיקר חברות שמשלמות הרבה משכורות לעובדים או שמחזיקות ציוד כבד. למשל ETM היא חברה בעלת מינוף תפעולי גבוה, כלומר ששיפור של 10% בהכנסות יכול להעלות את הרווח הנקי ב 100%, אבל ירידה של 10% בהכנסות יכולה להעביר אותה להפסד. עוד דוגמאות הן חברות ההיטק, שם יש הוצאה קבועה על מחקר ופיתוח, מכירות נמוכות יכולות בקלות להעביר את החברה להפסד ומכירות גבוהות יכולות להכפיל את הרווח בקלות, למרות שהשינוי במכירות הוא יחסית קטן. אז מהי השורה התחתונה? השורה התחתונה היא שהחברה לא "תתפוצץ" אם ישתפרו המכירות, אבל מצד שני היא יכולה לספוג פגיעה אדירה בשורה העליונה ועדיין להרוויח כסף. לדעתי, זה אומר שהחברה בסיכון נמוך יותר מאשר חברות אחרות.

מה אם אומר לכם שתשואת הדיבידנד על החברה הזו היא מעל 30% בשנה? מספיק מסקרן כדי להמשיך לקרוא?

נמשיך: לחברה עד לא מזמן לא היה חוב. היא התנהלה 10 שנים ללא חובות כלל. לאחרונה, הם החליטו שהם רוצים לפרוס בכל החנויות של הזכיינים מכונות וידאו מיוחדות (כמו סלוט מאשינס) שאפשר להמר שם. לשם כך הם לקחו יחסית מעט חוב, אבל הם יכולים להחזיר את החוב הזה די בקלות תוך שלוש-ארבע שנים, ובתקופה הזו להמשיך לחלק דיבידנד שיתן 30% תשואה בשנה. הדיבידנד הזה הוא רק 50% מהרווח הנקי, ה 50% האחרים ילכו להחזיר את החוב. אחרי שיסיימו להחזיר את החוב, הם יחזרו, כמו שעשו הרבה שנים לפני כן, לחלק 90% מהרווח בתור דיבידנד, מה שיעביר אותנו לתשואת דיבידנד של 50% בשנה. אגב, כל התשואות הן לפני מס, אז הן קצת אופטימיות.

הסטורית, החברה הזו תמיד חילקה דיבידנד. היא מאוד מחוייבת לחלק את הדיבידנד כי יש לה בעל מניות עצבני שממש צריך כסף, כך שלא צפויה הפסקה בדיבידנד. מה גם, לאחרונה הם בוחנים את המדיניות כדי להגדיל את הדיבידנד מעבר ל 50%. פרט לכך, אם הם יפסיקו לחלק דיבידנד, אין להם מה לעשות עם הכסף…

לחברה יש תשואה על ההון של מעל 50%, תשואה מדהימה ופנומנלית, שגם רמי לוי לא מצליח להגיע אליה.

החברה היא מונופול במדינה שבה היא עובדת, עם רשיון בלעדי עד 2020, שלאחרונה הוארך בעוד 10 שנים עד 2030.

ועכשיו הסוכריה – החברה נסחרת בבורסה ציבורית במכפיל של 2.3. כן כן, 2.3. לפי הנתונים שנתתי כאן, החברה צריכה להיות במכפיל 15 לפחות, אם לא 20. כלומר שלעשות פי 10 על המניה לא נשמע כל כך יוצא דופן פה, וכמובן, פי 10 לפני כל הדיבידנדים. יותר מכך, יותר מרבע משווי השוק של החברה הוא במזומן.

עוד לא סיימתי.

החברה נמצאת בתקופה הקשה ביותר בתולדותיה. הקשה ביותר. כלומר שמהנתונים שנתתי לכם כאן עוד אפשר לעלות, והרבה. זה אומר שאם החברה תפרוס בהצלחה את מכונות ההימורים והרווחיות תחזור לרמה של לפני המשבר, אנחנו מדברים על בוננזה שלא תיאמן. גם בתקופה הקשה הזו אין סיכון לקיום הפיננסי של החברה. היא לא בפני פשיטת רגל, היא לא עומדת בפני פגיעה אנושה במכירות.

אני בטוח שאתם מתים כבר לדעת מי זו החברה. טוב. הנה זה בא.

OPAP Logo

כל אלו מתנקזים למדינה אחת קטנה  – יוון, שבה פועלת החברה שקוראים לה אופאפ (OPAP). בעל המניות העצבני שמושך דיבידנדים בלי הכרה מהחברה הוא לא אחר מאשר הממשלה היוונית שמחזיקה 34% מהחברה. היא בעל העניין הגדול ביותר בחברה. החברה נסחרת באתונה, אבל גם בארה"ב. חשוב לציין שבארה"ב היא נסחרת תחת ADR כאשר כל ADR מכיל חצי מניה. הדיבידנדים בארה"ב על ה ADR יתקבלו בדולרים אמריקאיים לפי שער ההמרה יורו-דולר ביום חלוקת הדיבידנד.

סיכונים

אם לא היו סיכונים מיוחדים בהשקעה הזו שאינני יודע לכמת אותם, כל הכסף שלי וכל הכסף שיכולתי ללוות היו מושקעים במניה.

סיכון שכולם מפחדים ממנו הוא פרישת יוון מגוש היורו וחזרה לדרכמה. לאחרונה סיטי העריך שאם יוון תחזור לדרכמה, הדרכמה תפוחת 60% מיידית. כאשר קונים חברה במכפיל 2.3, זה לא כזה נורא. זה פשוט מעביר את החברה למכפיל 5.75. סיטי טוענים שבטווח של 5 שנים נוספות יהא פיחות נוסף של 60% בדרכמה. גם זה לא כזה נורא. אם קנינו חברה במכפיל 5.75 והיא עוברת פיחות של 60% נוספים במטבע היא עוברת למכפיל של 14.37 – מכפיל לא רע לכשעצמו. שימו לב שהפסדנו 84% (!!!) במטבע אבל עדיין ביצענו עסקה במכפיל סביר. לשם השוואה, כאשר ארגנטינה פשטה את הרגל ב 2002, המטבע שלה עבר מפזוס אחד לכל דולר לארבע פזוס לכל דולר, או פיחות של 75%. אנחנו מדברים על פיחות של 84% בדרכמה אל מול היורו. אולי 75% נראה קרוב מאוד ל84%, אבל מדובר על שמיים וארץ (מי שמבין איך מפולגת הפונקציה 1 חלקי X מבין את כוונתי). כלומר שבחישוב הזה לקחנו פיחות חמור הרבה הרבה יותר.  בזמן הזה, עד שזה קורה, מקבלים דיבידנדים ביורו, וככל שהברוך הזה מתעכב, ההחזר על ההשקעה עולה. כשקונים חברה כל כך טובה במכפיל כל כך, כל כך נמוך, יש המון המון מקום לטעות ועדיין לא להנזק. זהו עיקרון Margin Of Safety של בנג'ימין גראהאם, העיקרון שאני כל כך אוהב.

כמובן שזה לא כל הסיפור. כנראה שאם יהיה פיחות אדיר שכזה, אנשים יהמרו פחות ולכן החברה גם תרויח פחות. אבל מצד שני – כבר היום ישנה מעל 20% אבטלה ביוון, כך שכבר היום המצב גרוע מאוד שם. מה גם שבמצב גרוע מאוד אנשים אוהבים לחלום ולכן ממלאים יותר לוטו, כמה שזה נשמע נורא לצערי, ואני באמת מצטער. כך שיש "קונטרה" לירידה בהכנסות. גם אחרי כל מה שקרה לאחרונה ביוון, וגם אחרי ירידה דו ספרתית נמשכת בהכנסות החברה, החברה הרוויחה 132 מיליון יורו ברבעון הראשון לבדו, והיא נסחרת בשווי של 1200 מיליון יורו.

סיכון נוסף, החמור ביותר, שרק בגללו אינני משקיע את כל כספי בחברה, הוא סיכון שאינו סיכון פיננסי בכלל. לדעתי, גם אם יוון תפשוט רגל תצא מהיורו ותהיה שם קטסטרופה – ההשקעה עדיין תניב פירות. העניין הוא מה יקרה עם הממשלה. האם תעלה ממשלה קיצונית שתלאים את החברה? אולי כן. אולי לא. האם תהיה הפיכה צבאית ביוון? האם יוון תחזור להיות דיקטטורה כמו שהיתה בעבר? אולי. אלו סיכונים שלא ברור מה יקרה להשקעה במקרה שכזה. לדעתי, הסיכויים להלאמה או הפיכה צבאית אינם גבוהים, אבל מצד שני לא מזמן חשבתי שהסיכוי שיוון תיפלט מגוש היורו הוא אפסי, אז יתכן מאוד שאני טועה גם בזה.

בכל אופן, בחרתי להשקיע חלק קטן מהתיק שלי שם. הסיכוי לקטסטרופה בהשקעה הזו אינו גבוה לטעמי, אבל הוא קיים והוא בלתי ניתן לכימות, ולכן מבחינתי ההשקעה חייבת להיות חלק קטן מהתיק.

החברה מחלקת דיבידנד בקרוב מאוד כאשר יום האקס הוא 8 ליוני. מי שיקנה עד ה 7 ליוני יקבל 72 סנט-יורו למניה (או 45 סנט דולר ל ADR – זיכרו חצי מניה והמרה לדולרים). אני קניתי ישירות באתונה, המחיר בארה"ב הוא 2.45 דולר ל ADR, ואחרי 45 סנט שיחולקו כמעט בוודאות של 100% (כפוף לאישור אסיפת בעלי המניות ב 1 ביוני) המחיר דה פקטו הוא רק 2 דולר לחצי מניה. אגב, לאחר החלוקה החברה במכפיל 1.9 ולא 2.3, מה שמשאיר טווח בטחון נוסף (עשו את התרגיל שעשינו קודם עם מכפיל 1.9 ותראו איך זה משפיע).

לדעתי זו החברה הזולה ביותר שראיתי בחיי עם המטריקות האלה ועם ידידותיות כזו למשקיעים.

הבהרה – פטור מאחריות

Print Friendly, PDF & Email