ברשומה קודמת כתבתי שהפחת בשופרסל הרבה יותר איטי מזה של רמי לוי, מה שיוצר מצב שבו הרווחים של שופרסל עשויים להיות מנופחים.
בחישוב חילקתי את הוצאת הפחת בערך הציוד שהיה בתחילת התקופה (או בממוצע הציוד לאורך התקופה), אך החישוב הזה מטעה. הסיבה לכך היא שיתכן מצב שבו ישנו ציוד שהופחת לאפס ועדיין קיים במצבת הציוד (כלומר, עדיין לא נגרע).
שופרסל הינה חברה ותיקה שכנראה מחזיקה סטוק גדול של ציוד ישן, או לפחות ציוד שלא נגרע מהדו"ח. רמי לוי היא חברה בגדילה מהירה ולכן גיל הציוד שלה נמוך הרבה יותר. אי אפשר להשוות את שתי החברות באופן בו עשיתי קודם מבלי כמה התאמות.
למשל, אם שופרסל קנתה מקרר ב 100 ש"ח, הפחיתה אותו לאורך 10 שנים (10%), הוצאת הפחת תהיה 10 ש"ח בשנה. נניח ובתום 10 השנים קנתה עוד מקרר ב 100 ש"ח וגם אותו תפחיד על פני 10 שנים. המקרר הישן עודנו עובד. מכאן, שעלות הציוד הכללית היא 200, והוצאת הפחת תהיה 10 ש"ח, מה שישקף תמונה מטעה של הפחתה איטית של נכסים – רק 5%.
לכן, בבואנו לחשב מהירות הפחתה של חברה, אסור לחלק בערך עלות הנכסים, אלא רק בערך בר ההפחתה.
אם עושים את זה, אפשר לראות ששופרסל אפילו יותר שמרנית מרמי לוי.
ציוד ומתקנים ברמי לוי:
פחת נצבר בתחילת השנה: 16,803 אלפי ש"ח.
סה"כ ערך בר הפחתה ממוצע לאורך השנה: 41,607 אלפי ש"ח.
מהירות הפחתת הציוד: 7,109 חלקי 41,607 = 17.1% בשנה.
שיפורים במושכר ברמי לוי:
ציוד ומתקנים בשופרסל:
שיפורים במושכר בשופרסל:
מכאן שאפשר לראות שהם די דומים, כאשר שופרסל מחמירה בערך ב 2-3% יותר.
כל הכבוד לשופרסל !
עתה ניכר שהחרב התהפכה – אם היינו משיתים 2.5% פחת נוסף (מערך בר ההפחתה) על הציוד ועל השיפורים במושכר ברמי לוי, הרווח לפני מס היה יורד ב 3 מיליון שקל. זה לא מזיז את המחוג הרבה, אבל עדיין זה מראה ששפטתי את שופרסל בנושא הזה באופן מחמיר מידי. 3 מיליון שקל האלה, אגב, היו הופכים את רמי לוי להיות פחות יעיל בערך ב 0.13%, לא הרבה, אבל ערך שאינו זניח. ההפרש בינו לבין שופרסל עדיין עומד על מעל 6% לפני הוצאות מימון…
מה שמעניין לראות הוא שמהירות ההפחתה בציוד ובשיפורים מושכר ברמי לוי מתנודדת לא מעט בכל שנה ושנה (בדקתי 2011, 2010, 2009), כנראה מושפעת ממהירות הגדילה.